Forskning visar: Därför utvecklas alkoholism – och så kan det stoppas

Forskning visar: Därför utvecklas alkoholism – och så kan det stoppas

”Jag ska bara gå ut och ta en drink.” Den frasen har man ju sagt ett antal gånger, men sällan hållit sig till. Det är bra att vi har en tro på att vi kan uppmana viljan att sluta dricka om vi får erbjudande om en drink till, men ofta vinner erbjudandet. Så vad är det då som påverkar vårt alkoholbeteende? Forskarna verkar nu långsamt reda ut det.

Läs mer: 10 anledningar till att sluta dricka lightläsk

Enligt ny forskning förändrar alkohol både struktur och funktion av en specifik population av celler i ett område av hjärnan som är känd för att driva målinriktade beteenden. Förändringen gör att dessa celler skickar ut signaler som skapar en längtan efter mer alkohol.

Medan dopamin är känt för att vara inblandad i narkotikaförstärkning, vilket ger den belönande effekten, har dess roll i missbruk varit mindre tydlig. En variant av dopamin säger kör, medan den andra säger nej. Med detta sagt, resultaten från denna studie, som publiceras i Journal of Neuroscience, tycks blanda sig med kör-receptorn i missbruk. Genom att upprepade gånger utsätta möss för alkohol, antingen genom systemisk administration eller konsumtion, fann forskarna att kör-neuronerna blev mer lättretade och krävde mindre stimulans för att öka.

Läs mer: 11 sätt att bli lycklig (ja, vi har bevis!)

”Om dessa nervceller är glada kommer du att vilja dricka alkohol,” sa studieförfattaren Jun Wang i ett uttalande. ”Du får en craving.”

Så när kör-nervcellerna blir aktiverade och drar igång ett kör-beteende är det en åtgärd som kommer att öka ditt alkoholintag. Detta leder till en ond cirkel: mer sprit minskar tröskeln för aktivering som i sin tur ökar ditt dryckesbeteende.

Läs mer: 5 steg: Döda ditt sockerbegär (innan det dödar dig!)

Även om alkoholism är en vanlig, men ofta dåligt förstådd, sjukdom kan dessa rön öppna nya vägar för forskning om potentiella behandlingar. Och det kanske inte är så långt bort då forskarna fann ett sätt att delvis blockera kör-receptorn med ett läkemedel.

”Mitt slutliga mål är att förstå hur hjärnans beroende fungerar”, sade Wang, ”och när vi gör det kommer vi att kunna stoppa den onda cirkeln av alkoholism.”

Foto: All Over Press