Forskning visar: Män som drar sexistiska skämt har dålig självkänsla

Män som upplever att deras maskulinitet hotas tar till sexistiska och homofobiska skämt som ett försvar. Det visar en ny forskningsstudie.

Läs mer: Efter kritikstormen – nu drar Pepsi tillbaka reklamen med Kendall Jenner

Att höra ett och annat sexistiskt eller homofobiskt skämt är tyvärr vardag för många. En studie utförd vid Western Carolina University visar att männen som kläcker ur sig dessa skämt har dålig självkänsla och känner osäkra i sin maskulinitet, rapporterar Independent.

Forskarna utförde två experiment på 387 heterosexuella män där deltagarna fick svara på ett stort antal frågor som kartlade deras personligheter, värderingar och fördomar gentemot kvinnor och homosexuella.

De fick bland annat svara på hur mycket de höll med påståenden som ”kvinnor försöker få makt genom att kontrollera män”. Dessutom granskades männens humor.


Studiens resultat visar att män som är osäkra i sin maskulinitet använder sig av sexistiska och homofobiska skämt för att stärka sin självkänsla när de känner sig hotade. Det här sker särskilt när deras definition av mansrollen är mer traditionell.

Genom att ta till sexistisk och homofobisk humor distanserar sig männen från de drag de vill motbevisa, menar forskarteamet.

Det här är inte första gången som liknande resultat har getts. En studie från förra året visade att sexistiska män var mer benägna att ha psykiska problem.

Foto: IBL