Milstolpar för jämställdheten inom fotbollen.

Vi listar 19 milstolpar för damfotbollen

Vi har fortfarande en lång väg kvar till jämställdhet inom fotbollen, men viktiga steg har ändå tagits! Vi har sneglat bakåt i tiden och spanat in händelserna som har format damfotbollen som vi ser i dag.

Varför tapetseras inte hela landet med blågula flaggor och varför kläs inte alla barnen i landslagsdräkter under dam-mästerskapen? Jo, för att det är just damerna som spelar. Men trots att mediebevakningen är mindre, liksom ersättningarna till spelare och ledare, så har det hänt mycket positivt inom damfotbollen från start och fram till i dag. Många viktiga steg har tagits för en mer jämlik fotboll, vi har listat 19 sådana steg.


Intresset under första världskriget

1914–1918

Första världskriget. De manliga brittiska fotbollsspelarna åker till fronten och kvar hemma är kvinnorna som nu tar över fotbollsarenan och drar fullsatta läktare med över 50 000 åskådare. När kriget tar slut och männen kommer hem, fortsätter publiken att strömma till damernas matcher. Det löser det engelska fotbollförbundet genom att 1921 förbjuda kvinnor att spela på arenorna.

Förbud mot damfotboll hävs

1971

Förbudet mot damfotboll på arenorna i England upphävs. Ja, det dröjde 50 år innan beslutet upphävdes och kvinnorna återigen fick spela. I Sverige hade man inte ett faktiskt förbud, men inställningen var densamma.

Damernas första SM-turnering

1973

Första SM-titeln för damer delas ut och Öxabäck IF kammar hem titeln. Det är inte förrän 1988 som damallsvenskan bildas och före det hade de svenska mästarna på damsidan korats genom en mästerskapsturnering, likt ett VM.

Damlandslaget bildas

1973

Landslaget bildas och samma år spelas första officiella landskampen mot Finland som spelas på Åland och slutar 0-0.

Damfotbollens första proffs

1975

Sverige får sitt första fotbollsproffs. Det är Lena Olovsson som byter klubb och blir målvakt i italienska Sisal AFC.

Första spelarutmärkelsen

1980

”Årets fotbollstjej” börjar årligen utses. Först 1990 tar Svenska Fotbollförbundet över och börjar, tillsammans med Dagens Nyheter, dela ut Diamantbollen. Första pristagare är Eva Zeikfalvy från Malmö FF. Guldbollen, som delas ut till Sveriges bästa manliga fotbollsspelare, har delats ut sedan 1946.

Damernas första EM

1984

Det första Europamästerskapet spelas och Sverige vinner guld efter en tvådelad final som spelas mot England på nya Ullevi i Göteborg och i engelska Luton.

Fotbolls-VM för damer införs

1987

Internationella fotbollförbundet, Fifa, beslutar att genomföra ett fotbolls-VM för damer. Nyligen avlidne Lennart Johansson, som då var ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kommenterar det med att det ’är ett definitivt erkännande för damfotbollen’.

Damernas första fotbolls-VM

1991

Det första världsmästerskapet i fotboll för damer spelas i Kina. Sverige tar brons efter en match om tredjeplats mot Tyskland som de vann med 4–0.

Fotbolls-VM i Sverige

1995

Fotbolls-VM spelas på hemmaplan och intresset är rekordstort med slutsålda matcher som resultat. Tyvärr blev Sverige utslaget i gruppspelet.

Damfotbollens första OS

1996

Under Olympiska spelen i Atlanta är fotboll för damer för första gången med som en gren. Tyvärr ingen succé för svenska laget som åkte ut i gruppspelet.

Rekordmånga ser VM-finalen

1999

VM-finalen mellan USA och Kina, som spelas i Los Angeles ses på plats av rekordpublik på över 90 000 personer.

Tina Nordlund belyser ojämställdheten

2000

Mittfältaren Tina Nordlund tar emot Diamantbollen och säger i sitt tacktal att hon tycker att det är kul att få vara i tv. ”Det är inte så ofta man som kvinnlig fotbollsspelare får vara det”. Talet väcker mycket stor uppmärksamhet och debatten om ojämlikhet inom fotbollen tar fart.

Svensk damfotbolls genombrott?

2003

Fotbolls-VM spelas i USA och Sverige tar sig ända till final. Finalen har blivit en riktigt idrottsklassiker och drog in TV4:s högsta tittarsiffror någonsin när 3,8 miljoner svenskar bänkade sig för att se Sverige spela mot Tyskland. Tyvärr förlorar de finalen, men silverhjältarna togs emot eskorterade av JAS-plan och en brakfest i Kungsträdgården i Stockholm. Spelaren Therese Sjögran säger i TV4-dokumentären Vår historia – en blågul fotbollskrönika att det var nu damfotbollen fick sitt riktiga genombrott.

Damspelare syns på frimärken

2004

För första gången kan vi se kvinnliga fotbollsspelare från landslaget på svenska frimärken.

Damernas VM får en prispott

2007

Världsmästerskapen i Kina blir det första mästerskapet för damer där det utgår prispengar.

Första Ballon d’Or till en kvinna

2018

Norska Ada Hegerberg blir den första kvinna att få ta emot det prestigefyllda priset Ballon d’Or. Glädjen förtas en smula av att galans värd, DJ:en Martin Solveig, tar tillfället i akt och frågar om hon kan twerka i samband med att hon tar emot priset. Han möts som tur är av kraftig kritik efteråt.

VM-potten höjs avsevärt

2018

Fifa klubbar igenom en rejäl höjning av prispengarna på VM från 135 miljoner till 455 miljoner. Ett smolk i den glädjebägaren är förstås att avståndet till herrarna bara ökar när deras prissumma höjs från 3,06 miljarder till 3,3 miljarder.

Klubbarna får VM-ersättning

2019

Första året som Fifa betalar ut ersättning till klubbarna som har spelare med i VM. Däremot är herrarnas ersättning 30 gånger högre.

Foto: TT

Källa: TV4, SvFF, BBC  

Läs mer:

Allt du behöver veta om damernas fotbolls-VM 2019

VM-damerna hyllas med statyer – nu ska kvinnor synas mer

Jimmy Durmaz skänker hela sin bonus till damfotbollen