Frågor och svar om tv-avgiften: Så mycket ska just du betala

Frågor och svar om tv-avgiften: Så mycket ska just du betala

Tiden för att ducka Radiotjänst är förbi. Från 1 januari måste alla betala tv-licens – och så mycket kommer just du behöva betala.

Det har länge varit uppe för förslag att göra om den gamla tv-licensen som aldrig riktigt passade in i dessa streamingtider. Och nu har riksdagen klubbat igenom en helt ny tv-avgift som börjar gälla den 1 januari 2019. Men hur fungerar den? Baaam går igenom och vet precis vad just du kommer behöva betala.


Hur fungerar den nya tv-avgiften?

Det nya förslaget går ut på att alla över 18 år ska bidra till public service genom en ny skatt – detta alltså oavsett om man har tv eller utnyttjar tjänsterna eller ej. Eftersom den nya avgiften är en skatt baseras hur mycket varje person ska betala på ens inkomst. Och vi har goda nyheter, många kommer att få lägre avgift än de haft tidigare (om man betalat alltså).

Hur mycket är den nya tv-avgiften på?

Avgiften kommer att vara 1 procent av ens beskattningsbara inkomst. Det finns också ett tak. Ingen kommer att behöva betala mer än 1 300 kronor per person och år.

Har du en inkomst som är under 13 600 kronor/månad så får du en reducerad avgift.

Måste man betala om man studerar?

Nej. De som inte jobbar utan exempelvis studerar behöver inte betala någonting.

Måste man betala om man är arbetslös eller sjukskriven?

Ja, om du har a-kassa eller får sjukersättning så räknas det som beskattningsbar inkomst och då behöver du betala. Om du dock får ut mindre än 13 600 kronor är avgiften reducerad.

Om man bor fler i ett hushåll – måste alla betala då?

Ja. Den nya avgiften är individuell och baseras inte på hur många man är i ett hushåll. Bor du därmed i ett hushåll med två vuxna som, likt nästan 70 procent av svenska folket, når upp till maxtaket kommer ni att behöva betala 2 600 kronor per år. Det är då 200 kronor över den gamla tv-licensen som kostade 600 kronor per hushåll och kvartal (eller 2 400 kronor/år).

Hur vet jag hur mycket jag ska betala?

Om du arbetar heltid på samma jobb i år som du gjort året innan är det lättaste att kolla upp din inkomstdeklaration från förra året. Där ser du hur mycket du hade i beskattningsbar inkomst och kan enkelt räkna ut vad 1 procent av det är. Men glöm inte att taket ligger på 1 300 kronor, så mer än så kan det inte bli.

Och är du student är det enkelt – du behöver inte betala någonting alls! Om du inte arbetar under somrarna vill säga, då kan du behöva betala ändå.

Om jag betalar tv-licens i dag – måste jag säga upp den?

Nej, den avslutas automatiskt den 31 december 2018.

Foto: IBL