Framsteg i tv-branschen - nu vägrar flera serier visa våldtäktsscener

Vi har blivit vana vid att se våldtäktsscener i var och varannan tv-serie – men det kan vara på väg mot ett slut. För nu lovar flera serier att helt sluta med det.

Du vet hur det är. Du slår på det senaste avsnittet av din favoritserie och plötsligt täcker den rutan – den brutala, otäcka våldtäktsscenen har blivit vardagsmat i många tv-serier. Men nu säger flera tv-medarbetare till amerikanska Variety att det kan vara på väg mot ett slut.

När Jeremy Slater, exekutiv producent på tv-kanalen Fox, arbetade med att välja manusförfattare till tv-serien ”The Exorcist” insåg han att av 200 manus han läste innehöll runt 40 av dem en våldtäktsscen – och flera av dem öppnade med en. En våldtäkt har kommit att bli sättet man ger en kvinnlig karaktär djup, i stället för att skriva en bra karaktär utsätter man henne för något brutalt och låter serien rulla vidare från det. Dessutom är det ett enkelt sätt att chocka tv-tittarna.

– För manliga manusförfattare har sexuella övergrepp blivit metoden man använder när man letar efter en ”traumatisk bakgrundshitoria” för en kvinnlig karaktär, säger en kvinnlig manusförfattare till Variety.

Läs också: 10 tillfällen då kvinnor ägde 2016

Men det finns nu en förhoppning om ett slut på denna ovärdiga tradition. Både i ”American Gods” och ”Hannibal” har personerna bakom serierna explicit meddelat att det är slut på våldtäktsscener. Både för att det blivit ett för lätt sätt att bygga karaktärer och för att de känner att de inte på ett trovärdigt sätt kan berätta hur en våldtäkt kan påverka människor under de runt 40 minuterna avsnitten pågår.

Flera serier har fått kritik för sitt slentrianmässiga sätt att skildra våldtäkter. En av dem är storproduktionen ”Game of Thrones” som ofta använder våldtäkt som ett motiv att driva karaktärer framåt och särskilt en scen med Sansa Stark kritiseras då den inte ens porträtterades från hennes synvinkel utan från en manlig karaktärs intill. Det många nu efterfrågar är fler kvinnor på tv-produktionerna som kan se till att lyfta problematiken än mer.

– Fler kvinnliga röster behövs och män måste lära sig att lyssna på kvinnor och släppa sina föreställningar om vad de tycker. Människor måste stå på sig mot de här föreställningarna om vad som gör en kvinnlig karaktär intressant, särskilt inom prestige-tv:n, säger en kvinnlig manusförfattare.

Läs mer:
Allt fler män frias för våldtäkt – för att de hävdar att de sov
Se Lady Gagas nya (viktiga!) musikvideo om våldtäkt
Se Polisens bild som ska förhindra våldtäkt

Bildkälla: HBO