1. Biden återkallade Trumps abortlag
Donald Trump återinförde ”The global gag rule” under sin tid som president. Det var en lag som bland annat förbjöd organisationer amerikanskt bistånd om man arbetade för att underlätta för, informera om eller främja abort. Det innebar en tillbakagång för kvinnors rättigheter och beräknas ha lett till fler osäkra aborter tonårsfödslar och dödsfall. Efter att Joe Biden tog över som president i januari förra året återkallade han Trumps ”gag rule”.
2. Mexiko: kriminalisering av abort bryter mot konstitutionen
Högsta domstolen i Mexiko var eniga i sitt beslut om att ta bort bestraffningar för abort i strafflagen. Tidigare har aborträtten varit mycket begränsad i de flesta av Mexikos 32 delstater, men den nya bestämmelsen öppnar upp för en avkriminalisering av aborter runtom i landet.
3. Stora framsteg i kampen mot Malaria
Varje år dör fler än 400 000 människor, varav de flesta är barn i Afrika söder om Sahara, av malaria. Men nu görs stora framsteg runtom i världen för att mota sjukdomen i grind.
El Salvador blev under 2021 det första landet i Centralamerika att utrota malaria. Kampen mot sjukdomen går också åt rätt håll i resten av världen efter att nya metoder har prövats. Bland annat har man i Elfenbenskusten testat fällan EaveTubes. Fällan består av ett rör i husväggen som lockar myggor genom att släppa ut mänsklig doft från inne i huset. Väl i röret dödas myggorna, och tack vare metoden har malariafallen i genomsnitt minskat med 38 procent.
I Rwanda har man istället testat att använda drönare för att attackera mygglarver med myggmedel. Bara under drönarnas testfas mellan juli 2020 och februari 2021 sjönk förekomsten av malaria med över 90 procent i de besprutade områdena.
Forskare vid University of Oxford har även tagit fram ett malariavaccin som har visat sig vara 77 procent effektivt i tidiga försök. Det nya vaccinet kan innebära ett stort genombrott mot sjukdomen.
4. Dominikanska republiken förbjuder barnäktenskap
Dominikanska republiken har haft en av Latinamerikas högsta andelar av barnäktenskap, siffror visar att mer än en tredjedel av landets kvinnor mellan 20 och 24 år gifte sig innan de fyllt 18. Men i januari 2021 undertecknade äntligen president Luis Abinaders ett lagförslag om att förbjuda barnäktenskap.
5. Angola avkriminaliserar samkönat sex
En ny lag som avkriminaliserar samkönat sex har trätt i kraft i Angola under 2021. Den nya lagen upphävde en gammal bestämmelse från kolonialtiden som sågs som ett förbud mot homosexuella relationer. Angolas parlament beslutade om ändringarna i januari 2019, men landets president undertecknade inte lagen förrän i november 2020. I februari 2021 trädde lagen i kraft. Även diskriminering på grund av sexuell läggning är nu förbjudet.
6. Tvångsterapi för hbtqi-personer förbjuds i indisk delstat
Den indiska delstaten Tamil Nadu med över 72 miljoner invånare har som första delstat i Indien förbjudit tvångsterapi för hbtqi-personer. Under tvångsterapin har man försökt konvertera personer från homosexuella, lesbiska eller bisexuella till heterosexuella, och från trans- eller intersexpersoner till ett biologiskt, normativt kön.
FN har beskrivit tvångsterapin som en form av tortyr som är förnedrande och diskriminerande. Enligt FN kan den leda till långvarig psykisk ohälsa och bör förbjudas globalt, men ändå utövas terapin fortfarande i över 80 länder i världen.
7. Libanon kriminaliserar sexuella trakasserier
En ny lag har införts i Libanon som gör sexuella trakasserier straffbart med upp till fyra års fängelse och böter motsvarande 23 månaders minimilön. Tidigare fanns inte någon lagstiftning mot sexuella trakasserier alls i landet.
8. Colombia ger skyddsstatus till venezuelanska migranter
Colombias president Iván Duque gav under året skyddsstatus till nästan en miljon papperslösa venezuelanska migranter bosatta i landet. Skyddet gäller i tio år.
Fler än fem miljoner människor har flytt från Venezuela sedan 2015, och de flesta till Colombia. Av de cirka 1,7 miljoner venezuelaner som antas ha kommit till landet saknar mer än hälften rättsligt skydd om flyktingar. Chefen för FN:s flyktingorgan (UNHCR) Filippo Grandi beskriver beslutet som en ”historisk gest” och ”symbolisk för både regionen och hela världen”.
9. Våldtagna kvinnor i Malawi får upprättelse
Under valet i Malawi 2019 våldtogs 18 kvinnor av polisen. Två år senare, 2021, dömdes polisen att betala skadestånd till kvinnorna. Kvinnorna får mellan fyra miljoner malawiska kwacha (omkring 44 000 kr) och tio miljoner kwacha (mer än 110 000 kr) i skadestånd. Domstolen har också beordrat polisen att utreda de tjänstemän som nämns i anklagelserna. Beslutet är en viktig milstolpe för kvinnors rättigheter i landet.
10. Ikea fasar ut all plast i sina förpackningar
2021 fattade Ikea beslut om att fasa ut all plast i sina förpackningar. Senast 2028 ska hela sortimentet vara plastfritt, men redan 2025 ska alla nya produkter förpackas plastfritt.
Plastbantningen omfattar allt från små påsar med skruvar och muttrar till plasten som produkterna slås in i. För att ersätta den tittar man på nya material – till exempel gjorda av sjögräs och avfall från skaldjursindustrin.
11. Ny metod omvandlar problemet med gräshoppor till lukrativ affär i Kenya
Kenya har haft stora problem med gräshoppssvärmar som förstör grödor för jordbrukarna, men nu har man kommit på ett sätt att vända det till något positivt. Organisationen DanChuchAid har nämligen, tillsammans med flera organisationer i Kenya, kommit på en ny bekämpningsmetod.
Metoden går ut på att jordbrukarna får stora nät som rymmer omkring 40 000 gräshoppor, och på natten kan jordbrukarna samla ihop 80 kilo (eller 40 000 stycken) gräshoppor medan de små djuren ligger stilla. Skörden kan sedan säljas för cirka två kronor per kilo. De proteinrika insekterna torkas och mals sedan och används till ett klimatvänligare alternativ till djurfoder. Det innebär att jordbrukarna får ännu en inkomstkälla samtidigt som besprutningen med miljöfarliga bekämpningsmedel minskar.
12. Pakistan slopar barnaga som bestraffning
Pakistan har infört ett förbud mot kroppslig bestraffning av barn. Förbudet gäller enbart i Pakistans huvudstad Islamabad, men nu hoppas man att resten av landet ska ta efter.
13. Drönare levererar medicin till hiv-smittade
På Sseöarna i Uganda är förekomsten av hiv mer än tre gånger så hög som genomsnittet i landet. Bland de 67 000 invånarna är 18 procent smittade av hiv. Eftersom området ligger så avlägset har det varit svårt att transportera medicin till de hiv-smittade, men nu har man tagit hjälp av drönare för att leverera medicinen.
Bakom projektet står institutionen för infektionssjukdomar vid universitetet i Makerere och det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson. Med 20 flygningar i månaden kan drönarna leverera hiv-medicin till omkring tusen personer.
14. Gröna lyktor tänds för att hjälpa migranter i Polen
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenkos löfte om flygbiljetter och en enkel väg in i EU har lockat tusentals flyktingar till Minsk. Därifrån söker sig många till den polska gränsen i hopp om komma in i EU, bara för att fastna i skogen mellan två säkerhetsstyrkor. Därför tänder befolkningen i Polen nu gröna lyktor i sina hem för att leda de som tagit sig över gränsen till en tillfällig fristad. Initiativet hjälper migranter att hitta till en säker plats där de kan få hjälp att värma sig, torka blöta kläder och skor, få en bit mat och vatten.
15. Ny lag stärker kvinnors rätt att äga mark i Zambia
Zambia har beslutat om en politisk reform som stärker rätten för kvinnor, ungdomar och personer med funktionsnedsättning att äga mark.
Beslutet ses som en stor framgång för jämställdhetsarbetet i Zambia. Tidigare har det inte funnits någon formell skillnad mellan mäns och kvinnors rättsskydd i Zambia, men i praktiken medför sociala, ekonomiska och kulturella faktorer att kvinnor inte har haft samma rättigheter till markägande som män. Till exempel har kvinnor inte haft rätt till sin avlidne makes egendom, som istället har tillfallit makens släkt.
16. Satellitövervakning förebygger korallblekning
Korallblekning är ett stort problem som uppstår när havsytans temperaturer stiger på grund av den globala uppvärmningen. Men nu har forskare tagit fram världens första globala, satellitbaserade övervakningssystem för korallrev, Allen Coral Atlas. Med hjälp av högupplösta satellitbilder kan den globala korallblekningen spåras näst intill i realtid. I forskningsprojektet körs satellitbilder genom en algoritm som identifierar vilka korallrev som är ansträngda. Tack vare systemet kan tidiga insatser sättas in för att bevara korallreven.
17. Amerikansk delstat förbjuder barnäktenskap
I delstaten New York har guvernören Andrew Cuomo undertecknat ett lagförslag som höjer minimiåldern för äktenskap till 18 år. New York blir därmed den sjätte delstaten i USA att förbjuda barnäktenskap. De delstater som sedan tidigare förbjudit barnäktenskap är Rhode Island, Delaware, Minnesota, New Jersey och Pennsylvania.
Mellan år 2000 och 2018 ägde uppskattningsvis 4 890 barnäktenskap rum i New York, där nästan alla var flickor som gifte sig med vuxna män.
18. Antalet tigrar i Indien ökar stort
På tio år har antalet vuxna tigrar i Manas nationalpark i Indien tredubblats, från tio stycken år 2010 till 38 stycken år 2021. Mellan år 2001 och 2004 sågs inga tigrar alls i parken på grund av bland annat tjuvjakt. Men år 2005 fångades en vuxen tiger på bild i nationalparken, och sedan dess har man sett en ökning av de hotade tigrarna. Man har redan överträffat Världsnaturfondens (WWF) och Global Tiger Forums mål att fördubbla antalet tigrar år 2022.
19. Schweiz röstade ja till samkönade äktenskap
I en folkomröstning röstade nästan 65 procent av den schweiziska befolkningen ja till regeringens förslag om ”äktenskap för alla”. Tidigare har samkönade par i Schweiz kunnat registrera partnerskap, vilket inte har gett samma rättigheter som äktenskap.
Det nya valresultatet innebär större möjligheter att adoptera barn eller att ansöka om medborgarskap. Det innebär också att lesbiska par får tillgång till spermadonation. Globalt är äktenskap för homosexuella par tillåtet i 29 länder. Schweiz är ett av de sista länderna i Västeuropa att säga ja i frågan.
20. Historiskt avtal ska skydda stort havsområde
Panama, Ecuador, Colombia och Costa Rica har ingått ett avtal för att skydda ett havsområde på över 500 000 kvadratkilometer. Avtalet tillkännagavs under FN:s klimattoppmöte COP26, och ska skydda ett område i Stilla havet som är en av världens viktigaste migrationsvägar för havssköldpaddor, valar, hajar och rockor.
21. EU lagstiftar för att företag ska ta ansvar för mänskliga rättigheter
I omröstningen i EU-parlamentet valde en klar majoritet att rösta ja till förslaget om lagkrav för företags respekt för mänskliga rättigheter och miljö (due diligence) och ansvarsutkrävande. Nästa steg blir att EU-kommissionen ska lägga fram ett konkret lagförslag, något som skulle ha skett redan i somras men som har blivit försenat.
Lagförslaget syftar bland annat till att företag måste genomföra obligatoriska konsekvensanalyser för att förhindra och hantera risker och pågående negativ påverkan kopplade till mänskliga rättigheter och miljön. Detta ska gälla både inom den egna verksamheten, men också i företagets värdekedjor. Dessutom måste företag möjliggöra tillgång till juridisk prövning och gottgörelse i de fall där negativ påverkan har uppstått.
Bonusinfo:
Högsta domstolen i Storbritannien har beslutat att invånarna i de nigerianska byarna Ogale och Billie kan dra oljebolaget Royal Dutch Shell inför rätta. Detta efter att de anklagat företaget för att ha brutit mot mänskliga rättigheter och skadat deras välbefinnande. Domstolen beslutade att invånarna får vidta rättsliga åtgärder mot Royal Dutch Shell och dess nigerianska dotterbolag, Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), för sanering och ersättning. Domen utgör ett viktigt prejudikat för att hålla andra multinationella företag till svars i framtiden.
Källor: Omvärlden, Verdens bedste nyheder
Foto: TT/Shutterstock