Vad har hänt mellan Fredrik Virtanen och Cissi Wallin?

Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt

Har du också svårt att komma ihåg exakt vad som hänt mellan Fredrik Virtanen och Cissi Wallin? Baaam reder ut på 5 minuter. Här är vår tidslinje.

Har du bara 30 sekunder? Här är fusklappen

Under #metoo-hösten 2017 lägger Cissi Wallin upp en bild på Instagram och skriver att Fredrik Virtanen är medieprofilen som våldtagit henne 2006. Det är grunden i SVT:s program Uppdrag Granskning från den 30 maj 2018. I programmet uttalar sig Fredrik Virtanen om de anklagelser Cissi Wallin och flertalet andra kvinnor riktat mot honom under #metoo-flagg. Han hävdar att han inte gjort någonting av det de påstår och Cissi Wallin och olika mediehus får kritik när Uppdrag Granskning kan visa att vissa detaljer inte stämmer. I slutet av augusti 2019 väcks åtal om grovt förtal gentemot Cissi Wallin.


Bakgrunden till det som hänt mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen, numera Ramqvist, har jobbat som kulturjournalist på Aftonbladet sedan början av 2000-talet och började även som fristående krönikör på tidningens ledarsida 2011. Under 2006 ska han och Cissi Wallin ha möts på Spy Bar en kväll och följt med varandra hem. Det är då Wallin menar att Virtanen drogar och våldtar henne, något Virtanen själv bestämt nekar till. Inte förrän 2011 polisanmäler Wallin honom för våldtäkt men utredningen läggs ned eftersom brott ej kan styrkas.

När Harvey Weinstein-historien började rullas ut under hösten 2017 bestämmer sig Cissi Wallin för första gången för att offentligt namnge Virtanen på sin Instagram.


15 oktober 2017 – #metoo

I början av oktober går flertalet kvinnor ut och berättar om hur den mäktiga Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, under flera år, har ägnat sig åt sexuella trakasserier och övergrepp. Den 15 oktober publicerar skådespelaren Alyssa Milano en tweet med hashtaggen #metoo som drar igång en revolution världen över.

16 oktober 2017 – Wallin namnger Virtanen på Instagram

Dagen efter Milanos tweet lägger Cissi Wallin ut ett inlägg på sin Instagram där hon namnger Fredrik Virtanen som den medieprofil som ska ha drogat och våldtagit henne 2006. Under ett dygn sprids hennes inlägg till 500 000 personer via sociala medier. Några av de som delar inlägget är kvinnor med stora konton, så som Mia Skäringer, Clara Henry och Camilla Läckberg.

Enligt Fredrik Virtanen i Uppdrag Granskning ska han samma dag ha kontaktats av Aftonbladets säkerhetschef och ledarsidans chefredaktör Karin Pettersson om inlägget. Tidningens säkerhetsavdelning varnar honom för att visa sig bland folk. Risken för negativa reaktioner är stor. Virtanen känner sig pressad och uppger i efterhand att han drabbas av självmordstankar.

25 oktober 2017 – SvD och Uppdrag granskning

Svenska Dagbladet skriver en artikel med rubriken ”12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp”. I artikeln skriver SvD att de ”läst polisanmälningar, intervjuat vittnen och gått igenom dokument från den aktuella tiden”. De granskade händelserna ska sträcka sig från början av 2000-talet till 2015. Dessa uppgifter ifrågasätts delvis i Uppdrag Gransknings reportage som bland annat menar att tidningen kallar ett vittne i Cissi Wallins polisförhör för ”psykolog” när denne var ”samtalsterapeut”, något som ”inte är en skyddad titel”.

Nu uttalar sig Virtanen även själv för första gången om anklagelserna. Han säger då: ”Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt men inte drogat eller våldtagit någon”.

Virtanen lämnar efter detta landet med sin familj då han menar att han fått mottaga mordhot.

28 oktober 2017 – Virtanen tar time out

Aftonbladets dåvarande publisher Sofia Olsson Olsén tillsätter en oberoende utredare som ska se över de nya uppgifter som tillkommit de senaste dagarna. I och med detta får även Fredrik Virtanen ta en time out från tidningen.

29 oktober 2017 – Virtanen får inte jobba kvar på Aftonbladets ledarsida

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson skriver på ledarsidan att hon läst Svenska Dagbladets granskning och att hon nu beslutat att Virtanen inte kan jobba kvar på ledarsidan.

”Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut”, skriver hon.

9 december 2017 – Virtanen får sluta på Aftonbladet

Aftonbladet skriver att de i samråd med Fredrik Virtanen har enats om att han avslutar sin anställning. Internutredningen som gjorts kan inte styrka att det skett några händelser i närtid och Aftonbladets fackklubbsordförande Susanna Vidlund menar att hon inte kunde se någon laglig grund för uppsägning eller avsked. Trots det menar tidningen att det inte är möjligt för honom att jobba kvar.

”Jag lämnar tidningen efter att chefer offentligt uttryckt brist på förtroende för mig”, säger Virtanen själv.

Början av 2018 – Cissi Wallin polisanmäls

Under början av 2018 polisanmäler Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal. Till SVT Nyheter i mars säger han:

”Dagligen utpekas oskyldiga på nätet av människor med personliga agendor och själviska motiv. Ett samhälle går sönder med parallella domstolar. Å ena sidan ett rättsväsende, å andra sidan en lynchjustis som hänger ut folk och godtyckligt dömer efter tidens opinioner och trender. Jag är innerligt tacksam för att staten tar problemet på största allvar och hoppas att rättvisa till sist ska skipas”.

25 maj 2018 – Cissi Wallin säger ifrån till Uppdrag Granskning

Några dagar innan Uppdrag Gransknings program ska sändas lägger Cissi Wallin ut en inlägg på sin Facebooksida. I det skriver hon bland annat att hon känt sig jagad och att hon upplever programmet som vinklat till Virtanens fördel:

”Jag har känt mig både jagad, osakligt och partiskt ifrågasatt som brottsoffer av hennes frågor (…). Det är inte varje vecka ens berättelse om våldtäkt och maktmissbruk man utsatts för plockas isär i Sveriges Television på bästa sändningstid”.

30 maj 2018 – Uppdrag Granskning sänder #metoo och Fredrik Virtanen

Uppdrag Granskning sänder programmet ”#metoo och Fredrik Virtanen” där Virtanen får bemöta de anklagelser han fått sedan #metoo-hösten – han nekar till allt. Programmet går även igenom alla granskningar och vittnesmål som kommit fram och pekar på vissa felaktigheter, många är på detaljnivå men här går det att läsa mer om dem. I programmet får även Cissi Wallin kritiska frågor om sin anmälan. Bland annat frågar journalisten henne om hon tänkte på hans familj när hon gick ut med hans namn offentligt. På det svarar Cissi att det har hon men att det är intressant att man bara frågar sexualbrottsoffer om de tänkt på förövaren men inte i andra brottsfall.

I en intervju med tidningen Corren kommenterar Virtanen programmet:

”Det känns faktiskt som att Uppdrag granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik”.

28 augusti 2019 – Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

Cissi Wallin får veta att åtal kommer att väckas av åklagaren gällande grovt förtal. Hon riskerar upp till två års fängelse och rättegången kommer att starta inom några månader.

2 september 2019 – Uppdrag Granskning fälls av Granskningsnämnden

Över 2 000 personer anmälde programmet om metoo och Virtanen till Granskningsnämnden. Den 2 september fälls programmet för intrång i Cissi Wallins privatliv. Programmet frias dock på resterande punkter, som saklighet och opartiskhet.

21 november 2019 – Rättegången mot Cissi Wallin inleds

Rättegången mot Cissi Wallin inleds. Den pågår även under måndagen den 25 november. Under måndagseftermiddagen yrkar åklagaren på att Cissi Wallin ska dömas till villkorlig dom och böter. Beskedet om hur det blir kommer längre fram, efter slutpläderingarna.

9 december – Cissi Wallin döms för grovt förtal

Klockan 14:00 kommer domen där det står klart att Cissi Wallin döms för grovt förtal. Hon döms till 50 dagsböter á 100 kronor och att betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor. Efter domen meddelade Cissi Wallin att hon kommer överklaga.

30 december – Wallin och Virtanen överklagar

Den 30 december rapporterade Expressen att både Cissi Wallin och Fredrik Virtanen överklagar domen. Hon vill frias och han vill att beloppet på skadeståndet ska höjas. En ny rättegång kommer därmed ske vid Svea hovrätt.

Läs mer:

Cissi Wallin åtalas efter metoo – uppmanar andra offer att komma till rätten

Källa: Uppdrag Granskning
Foto: Sveriges Television