Frisörer och nagelteknologer utbildas i att upptäcka våld i nära relationer

En ny lag ska utbilda salongsarbetare i att upptäcka tecken på våld i nära relationer.

Enligt en ny lag som träder i kraft 2017 kommer alla som arbetar på frisör-, barberar- och nagelsalonger i delstaten Illinois i USA att utbildas i att upptäcka tecken på våld i nära relationer hos deras kunder, skriver Jezebel.

Alla som arbetar på salongerna kommer att få gå en timlång kurs i, inte bara hur tecknen ser ut utan, hur man ska hantera de tecken man upptäcker. Grunden till lagen är att man menar att exempelvis frisörer ofta har en nära relation till sina kunder, som dessutom kommer tillbaka mer än en gång och inte sällan pratar om sina liv.

Läs också: Se Lady Gagas nya (viktiga!) musikvideo om våldtäkt

”Det finns en öppenhet, en frihet, i en relation som pågår under flera år mellan en kund och dennes frisör. Därför befinner sig frisörer i en position där de kan upptäcka om något inte står rätt till” säger Fran Hurley, politiker i Illinois.

Utbildningen innebär dock inte att de som arbetar på salongerna har någon skyldighet att anmäla något men advokater hoppas att den ska kunna ge våldsoffer ytterligare en plats där de kan be om hjälp.

Enligt Illinois Criminal Justice Information Authority anmäldes 103 546 fall av våld i nära relationer i Illinois bara under 2015.

Läs mer:
Framsteg i tv-branschen – nu vägrar flera serier visa våldtäktsscener
Mäns våld mot kvinnor – en dyster statistik
Allt fler män frias för våldtäkt – för att de hävdar att de sov

Bildkälla: Thinkstock