Nya förslaget – då ska alkoglassen stoppas

Förra årets omdebatterade alkoglass kan komma att förbjudas i matbutiker. Det föreslår den av regeringen tillsatta utredningen i ett nytt delbetänkande.

Läs mer: Rosé Aperol Spritz är vår besatthet i sommar – så gör du drinken

Uppdatering 29 juni 2018:

Igår, 28 juni 2018, fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss att alkoglassen bara får säljas på Systembolaget, rapporterar Ekot. Glassen ska inte längre kunna säljas i vanliga butiker. Många butiker har sedan tidigare slutat med försäljningen efter protester, men det är alltså först nu som det föreslås bli olagligt.

– I dag har vi en lucka i lagen som gjort att det har varit möjligt att köpa glass med hög alkoholhalt i vanlig butik. Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll.

Även andra produkter med alkohol i, så som godis, kan komma att omfattas av lagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2019.


Förra året väckte den alkoholhaltiga isglassen N’Ice Cocktail debatt då glassen, trots sin femprocentiga alkoholhalt, såldes i vanliga matbutiker. Detta har varit möjligt då den inte är en dryck och därmed inte omfattas av alkohollagen.

Många protesterade och flera tusen skrev under namninsamlingar för att stoppa försäljningen. I september sa folkhälsominister sa Gabriel Wikström (S) att försäljningen riskerar Systembolagets monopol och ska stoppas. Han beslutade då att tillsätta en snabbutredningen för att täppa till de kryphål i alkohollagen som gjort glassförsäljningen möjlig. Ministern hoppades kunna lämna ett lagförslag på en mer sammanhängande lagstiftning för alkoholhaltiga preparat innan sommaren 2017.


Men en färdig lagstiftning ser inte ut att bli färdig till sommaren. Karin Boman Röding, pressekreterare åt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), skriver i ett mejl till Baaam att utredningen som regeringen tillsatte i höstas ska lämna förslag i juni.

”Den här frågan visade sig vara krångligare än vad vi hade hoppats – därför behövde den utredas grundligt. Vi kommer att få ett förslag från utredningen under juni månad och förhoppningsvis kan vi ha en ny lagstiftning på plats innan nästa sommar”, skriver hon.

Nu har regeringen tagit emot ett delbetänkande från utredningen som förslår att alkoglassen ska likställas med alkoholhaltig dryck – och därmed regleras på samma sätt.

– Regeringen värnar om den svenska alkoholpolitiska modellen. Inte minst när det kommer till att skydda barn och unga. Det är därför rimligt att vi har samma typ av regler för försäljning av exempelvis alkoglass som för annan alkoholhaltig dryck. Jag ser nu fram emot att ta del av och arbeta vidare med utredningens förslag, säger folkhälsominister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande

Om regeringen får som de vill ska alltså alkoglassen innan nästa sommar endast ska vara tillgänglig på Systembolaget och restauranger med alkoholtillstånd.

Anledningen till att alkoglassen har kunnat säljas i vanliga matbutiker är att alkohollagstiftningen har olika regelverk för alkohol i flytande respektive fast form. Karin Boman Röding menar att det historiskt har handlat om att exempelvis kunna sälja punchpraliner i godisbutiker men att det har resulterat i ett kryphål i lagstiftningen.


Regeringen vill se en restriktiv alkohollagstiftning och ser glassens marknadsföring mot unga som ett problem.

”Den motsvarar en starköl i alkoholprocenthalt och i sin utformning tydligt riktar sig till barn och unga, trots det kan den alltså säljas på andra ställen än på Systembolaget”, skriver Karin Boman Röding till Baaam.

Det ser alltså ut som att glassen finns att köpa även den här sommaren och en av de första återförsäljarna, mathem.se, har återigen glassen i sitt sortiment.

Foto: N’Ice Cocktail, IBL