Kampanjen delar mottagarna i två läger – se filmen här!

Gillette gör reklamfilm inspirerad av metoo – och männen avskyr den

Reklamfilmen från Gillette uppmanar män att skapa en sundare kultur och bättre beteende. Men kampanjen delar mottagarna i två läger.

Kampanjen delar mottagarna i två läger – se filmen här!

De flesta av oss kan härma den mörka stämman som säger ”Gillette, the best a man can get” som i reklamfilmen oftast ackompanjeras av close ups av en avancerad rakhyvel i full färd med att göra ett manligt käkben fritt från tvådagarsstubb.

De klassiska reklamen signerad varumärket brukar innehålla lukten av framgång, high fives, sport, Wall Street och kanske en promenad på månen.

Är detta verkligen ”The best a man can get”?

Men i sviterna efter metoo och dagens samhällsdebatt och -klimat tyckte Gillette att nya värderingar borde kopplas till deras slogan. För att få svaret på ”is this the best a man can get?” gjorde de en stor undersökning om vilka attribut som skulle kunna känneteckna en bra man. Fyra egenskaper kunde sedan utkristalliseras: ärlighet, moralisk integritet, hårt arbete och respekt för andra.

Det blev sedan grunden till kampanjfilmen ”We Believe”, som istället lyfter problem kopplade till den klassiska mansrollens uppenbara baksida: mobbning, våld, sexism och sexuella trakasserier.

Se filmen ”We Believe” här:

Filmen har delat mottagarna i två tydliga läger, å ena sidan hyllas den av både bransch och konsumenter – men den har också mött en enorm kritikstorm.

Får hat i sociala medier

Enligt tidningen Resumé, som bevakar reklam- och mediabranschen, har filmen mött omfattande kritik där framför allt grupper av  män har uppmanat till bojkott mot Procter & Gambles produkter.

”Gillette marknadsför sexism mot vita män”

”Vilket självmål! De enda som tycker detta är bra är håriga feminister – som inte rakar sig”

Lyder två kommentarer, och mängden dislikes för kampanjen ökar.


Men det finns också en våg av hyllningar för initiativet. I samband med kampanjen lovar Gillette att donera en miljon dollar årligen till ideella organisationer som ”hjälper män att vara sitt bästa”, något som uppmärksammats och givit kampanjen ytterligare uppmärksamhet och substans bland fansen.

Vi pratade med Ricki Petrini, bloggare på Baaam och expert på reklam och marknadsfrågor:

Varför har reklamfilmen blivit en snackis?

– Filmen är uppmärksammad för att de lyckats ha en så övertydlig tidsmarkör i sin marknadsföring. De tar ju upp stora frågor som ”är det här det bästa vi kan vara som män?” med en hänvisning till #metoo och hela feministvågen som präglat senaste årtiondet.

Har Gillette tänkt rätt eller fel?

– Om det här bara hade varit en reklamstunt och inget mer, då hade jag kallat kampanjen ytlig. Det är ju lätt för varumärken att kapa rådande strömmar och fenomen i vår samtid, utan att riktigt ta det på allvar. Men här har de ju byggt upp en hel plan kring hur de vill vara med och förändra mäns attityd. Tillsammans med till exempel Boys & Girls Clubs of America kommer de främja unga män att jobba med sin attityd och sociala beteenden.

Läs mer: Nathalie Mark om omtalade Gillette-reklamen: ”Vi måste få hylla företag som vill göra rätt”