Glöm midsommarstång – så gör du en midsommarfitta

Ja ja, traditioner i all ära men i år kan du hoppa midsommarstången. Haka istället på den feministiska trenden och gör en midsommarfitta att dansa runt.
3:08

Efter reklamen: 7 svenska öar att uppleva i sommar

(3:08)

Bästa semestertipsen. Upplev 7 svenska öar i sommar.

Är du less på att än en gång resa en midsommarstång? Då behöver du inte längre göra det. Nu finns nämligen ett alternativ – midsommarfittan.

Sexologen Suzann Larsdotter är en av de som omfamnat trenden och hon har gjort en midsommarfitta i snart tio år.

– Jag har inte hittat på det själv utan hörde talas om det och tyckte det lät toppen. Jag vet att en midsommarstång inte är en fallossymbol från början men med tiden har den börjat tolkas så och det vänder jag mig emot. Därför gör jag en midsommarfitta, säger Suzann till Baaam.

Läs också: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?


Hon kallar sig för ”fittaktivist” och menar att det är viktigt att lyfta fram fittan som något vackert och positivt.

– I vår kultur är fittan något fult och äckligt, något som luktar illa och inte får synas. I fittaktivismen försöker vi synliggöra och öka kunskapen om fittan och i det protestera mot samhällets falloscentrering. Det är dock tydligt att det väcker starka känslor.

Suzann berättar att många tycker att midsommarfittan är ”barnslig” och att hela grejen är ”löjlig”. Hon tycker dock att det är viktigt att alla får fira som de vill.

– Jag respekterar midsommarstången och dansar gärna runt den och sedan åker jag hem och gör en midsommarfitta som jag också dansar kring. Vi får nya traditioner hela tiden, Halloween har inte traditionellt firats i Sverige men nu gör vi det och vi får hit nya kulturer och deras traditioner. Jag tycker att det är fint att bejaka mångfalden och se att man kan fira på olika sätt.

Missa inte! Kvinnorna bakom Supersnippan om snilleblixten som gjorde succékontot stort


En vanlig reaktion på midsommarfittan är dock ett litet skratt.

– Det är ju en rolig grej, en nagel i ögat på patriarkatet. Många har också inspirerats att göra egna.

Hur ska en midsommarfitta se ut?

– Den behöver inte se ut på något särskilt sätt alls. Precis som riktiga fittor finns inget rätt eller fel. Jag brukar vilja bygga den i marken, andra ställer upp den. Viktigt är dock att klitoris ska få vara med och man får gärna olja in den lite rituellt. Det är kul att äntligen få uppmärksamma den minst uppmärksammade kroppsdelen av alla.