Det är lätt att avfärda 2020 som ett klassiskt pissår och det är ju verkligen sant på många sätt. Särskilt när det gäller coronapandemin som skördat flera tusen offer bara i Sverige och lämnat folk utan jobb och i isolering. Men vi kan alla behöva hitta lite ljusglimtar just nu och faktum är att det har skett positiv utveckling på otroligt många plan under året.
I flödet av nyhetsrubriker om antal coronasmittade och fullbelagda intensivvårdsavdelningar har den här artikelns glädjande nyheter drunknat. Men vad sägs till exempel om att abort äntligen har blivit lagligt i Nya Zeeland? Att gravida flickor numera får gå klart skolan i Zimbabwe och Botswana? Att polio anses utrotat från Afrika och barnäktenskap blev olagligt i Sudan?
Nu ger vi dem uppmärksamheten de förtjänar, de goda nyheterna 2020.
1. Kungahuset tog klivet in i Pride
För första gången någonsin deltog en medlem ur den svenska kungafamiljen i Pride. Kronprinsessan Victoria invigde festivalen med ett tal där hon adresserade hbtqi-personer och sa: "Jag står bakom er".
2. Flyktingbarnen i Bangladesh får gå i skolan
Två och ett halv år efter att en av världens mest förföljda folkgrupper, Rohingyafolket, tvingats fly från Myanmar har barnen äntligen blivit beviljade formell utbildning i Bangladesh.
Totalt rör det sig om nästan en halv miljon barn.
3. Samkönade äktenskap tillåts i Costa Rica, Taiwan och Schweiz
Costa Rica, Schweiz och Taiwan legaliserar samkönade äktenskap. Costa Rica blev i och med beslutet det första landet i Centralamerika att tillåta äktenskap mellan två personer av samma kön, och Taiwan det första landet i Asien.
I Schweiz innebär beslutet även att lesbiska par får rätt till spermadonationer och ett direkt erkännande av föräldraskap från födseln.
4. Spanien får samtyckeslag
Spanien blir det tionde landet i Europa att införa samtyckeslag, där sex utan samtycke tydligt definieras som våldtäkt.
Andra europeiska länder som redan har en samtyckeslag är Sverige, Grekland, Cypern, Irland, Island, Luxemburg, Tyskland, Storbritannien och Belgien.
5. Utrotningshotade djur ökade i antal
Var 2020 de vilda djurens år? Kanske! Listan kan göras lång med hotade djur och arter som nu har ökat i antal. Bland annat har tjuvjakten på noshörningar minskat dramatiskt i Kenya, mycket tack vare den nya högteknologiska utrustningen med infraröda kameror som installerats för att upptäcka tjuvjägarna. Sedan kamerorna installerades har man kunnat gripa fler än 300 tjuvjägare (och de döms nu även till kraftigt ökade straff).
Men det är inte bara noshörningarna som kan skatta sig lyckliga 2020. I Bolivia hittades tre exemplar av glasgrodan som man trott varit utrotad i 18 år, och beståndet av vilda tigrar i världen fortsätter att öka. Liknande framgångssagor gäller den mexikanska vargen, det iberiska lodjuret, den nordkinesiska leoparden, bergsgorillan, den misstänkt utrotade sköldpaddsarten kachuga trivittata och elefanterna i Moçambique och Kenya.
6. Rekordtillväxt av förnybar energi
Installationen av förnybara energikällor slår nytt rekord 2020. Internationella energibyrån (IEA) menar i en ny rapport att förnybar energi kommer att bli den främsta energikällan till 2025, och därmed gå om kol.
Dessutom har världens största multilaterala långivare, EU-banken, beslutat att inte längre finansiera projekt som har med fossila bränslen att göra. Ett beslut som betraktas som en milstolpe i omställningen till en hållbar energiförsörjning i världen.
7. Vilda djur på cirkus förbjuds i flera länder
Flera europeiska länder förbjuder användning av vilda djur på cirkusar. I Litauen kom beslutet i september och Wales förbud trädde i kraft den första december. Frankrike har tagit saken steget längre och förbjuder inte enbart vilda djur på cirkus, de förbjuder även delfinarier och pälsdjursfarmar.
8. Skottland blir först i världen med gratis mensskydd
Skottland tog under året klivet till att erbjuda gratis mensskydd till alla kvinnor. Bland annat har skolor och universitet fått i uppdrag att ansvara för att tamponger och bindor finns på alla toaletter.
9. Andelen kvinnor i politiken ökar
Under senhösten krossade Kamala Harris ett glastak i USA när hon som första kvinna blev vicepresident. Och visst är det också så att fler och fler kvinnor tar plats i politiken i världen. På 25 år har andelen kvinnor i de nationella parlamenten mer än fördubblats. 1995 var 11,3 procent av ledamöterna kvinnor, och i år har siffran stigit till 25,1 procent.
10. Gravida flickor får gå klart skolan i Zimbabwe och Sierra Leone
Det har länge varit praxis att skolor relegerar elever som blir gravida under sin skolgång i Zimbabwe, men nu har äntligen en ny lagändring gjort det olagligt. Syftet är att öka jämställdheten mellan könen i klassrummet.
Likaså har regeringen i Sierra Leone beslutat att upphäva förbudet mot gravida flickor i skolan. Det innebär att gravida flickor kommer att kunna återvända till skolorna när de väl öppnar igen efter corona.
11. Viktig upptäckt för Malaria-forskningen
Forskare har upptäckt att vissa malariamyggor vid Viktoriasjöns kust bär på en speciell svamp. Svampen är ofarliga för själva myggan men innebär att myggan som bär den inte kan smitta människor med malaria.
Förhoppningen är att upptäckten ska leda till ett helt nytt sätt att bekämpa malaria på. Runt 400 000 människor dör av malaria varje år, och av dem är cirka 70 procent barn under fem år.
12. Religiös skola för transpersoner öppnar i Dhaka
I Bangladesh har ett tredje kön officiellt erkänts i landet och transpersoner må ha rösträtt – men sociala stigman lever kvar och gör det fortsatt svårt för hirjassamhället (som gruppen transpersoner kallas i Sydostasien). Men i Dhaka får nu 150 hirjas möjligheten att studera vid en religiös skola som finansieras av affärsmannen Ahmad Ferdous Bari.
13. Barnäktenskap och kvinnlig omskärelse förbjuds i Sudan
I somras förbjöds kvinnlig omskärelse i Sudan, och nu förbjuds även barnäktenskap. Det innebär att ingen under 18 år kommer att få gifta sig (eller giftas bort).
14. Världens största pälsauktionshus slår igen
Världens största pälsauktionshus, Kopenhagen Fur, meddelade under året att man lägger ner verksamheten inom tre år. Det innebär att finländska Saga furs blir den enda stora aktören kvar på marknaden.
15. Seychellerna förbjuder aga
Öriket Seychellerna i Indiska oceanen har sedan tidigare ett förbud mot aga i skolan, men nu har man även beslutat att förbjuda aga i hemmen.
16. Abort är inte längre ett brott i Nya Zeeland
I mars beslutade parlamentet i Nya Zeeland att avkriminalisera abort. Numera ska kvinnor och flickor som blir gravida tillgång till fri abort fram till vecka 20.
17. Coronas positiva inverkan på koldioxidutsläppen
Coronaresitriktionerna har påverkat utsläppen av växthusgaser. Flera studier visar att de globala utsläppen kan ha minskat 4-8 procent under 2020 jämfört med 2019. Någon slutgiltig statistik finns ännu inte, då rapporterna för utsläppsåret 2020 kommer i två omgångar – i maj 2021 och slutligen i december 2021.
18. Mexiko tog fram feministisk utrikespolitik
Som första land i Latinamerika har Mexiko infört en feministisk utrikespolitik. Regeringen har tagit fram en policy för hur man ska sätta jämställdhetsfrågorna i fokus för landets internationella engagemang. Syftet är att minska strukturella skillnader, klyftor och ojämlikheter för att bygga ett mer rättvist och välmående samhälle.
19. Vietnam och Kina förbjuder produkter från vilda djur
Som en direkt följd av corona förbjöds handel med produkter från vilda djur med omedelbar verkan i Kina och Vietnam. Något som djurrättsorganisationer kämpat för i åratal.
Genom åtgärden vill regeringarna minska risken för ytterligare pandemier att spridas. I Vietnam har bland annat myrkottsfjäll och elfenben sålts på marknader och genom e-handel.
20. Framgångar kring mässlingen, röda hund och polio
Världshälsoorganisationen WHO har officiellt förklarat Sri Lanka och Maldiverna fria från mässlingen och röda hund. De blir därmed de första länderna i Sydostasien att nå målet om att utrota sjukdomarna före 2023.
Dessutom har inga nya fall av den vilda formen av polio konstaterats på den afrikanska kontinenten sedan 2016, vilket innebär att WHO nu anser sjukdomen helt utrotad i Afrika.
Enligt WHO är det glädjande beskeden resultatet av flera årtionden av ihärdiga vaccinationsinsatser.
21. Nytt skolsystem Indien minskar barnarbete
För första gången på 34 år har Indien röstat igenom ett helt nytt skolsystem. Åldern för den fria skolgången höjs från 14 till 18 år och skolan ska göras tillgänglig för alla barn, oavsett förutsätttningar. Förhoppningen är att fler barn ska få möjlighet till fri skolgång samtidigt som man hoppas att förändringen ska ha betydelse för att utrota barnarbete i Indien.
22. Stärkta rättigheter för kvinnor som vill skiljas i Zimbabwe och Botswana
I både Zimbabwe har det tidigare inneburit att en kvinna förlorar rätten till hemmet hon bor i och allt hon äger vid en skilsmässa. Men i juni 2020 bestämde högsta domstolen att kvinnor har rätt till hälften av fastigheten hon och hennes make bott i.
Botswana följde i grannlandets fotspår och la till en lag om att gifta kvinnor själva får rätt att äga mark.
23. Fredsavtalet i Sudan
Sudans övergångsregering kom överens med allierade rebellgrupper om ett fredsavtal efter nästan 20 år av konflikter i Darfur och södra Sudan. Bland annat nämns viktiga frågor som krigsskadestånd, återvändande av flyktingar och fördrivna människor och rätt till land.
Källor: OmVärlden, Good News Magazine, Amnesty
Foto: TT