Greta Thunberg

Greta Thunberg hånad av Trump, igen – här är hennes svar

16-åriga Greta Thunberg har fullt sjå att svara på elaka angrepp från vuxna män. Nu är USA:s president igång igen på Twitter – men Greta vänder snabbt påhoppen, och hyllas av en hel värld för sin kvickhet.

I går kom nyheten att Greta Thunberg utnämnts till Årets person av prestigefyllda amerikanska tidskriften Time Magazine. En ärofylld utmärkelse, som tidigare tilldelats exempelvis Winston Churchill, Elizabeth II, John F Kennedy och Barack Obama – och ännu ett tecken på att 16-åriga Greta vunnit en hel världs respekt.

Eller, ja, nästan då. Så här kommenterade nämligen USA:s president utmärkelsen:

”Så löjligt. Greta måste jobba på sina aggressionsproblem, sen gå och se en gammal hederlig biofilm med en kompis. Chilla Greta, Chilla!”, twittrade Donald Trump.

Greta ironiska svar till Trump

Men Greta Thunberg var precis som efter tidigare hån blixtsnabb på att svara, och skrev i sin Twitterprofil:

”En tonåring som arbetar med sina aggressionsproblem. Chillar och ser en film med en kompis för tillfället.”

Förra gången Trump hånade Greta ändrade hon sin Twitterbeskrivning till ”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid” – något som roade många.

Kallades ”snorunge” av Brasiliens president

Trump är tyvärr inte den enda inflytelserika vuxna mannen som uttalar sig omoget om Greta. Tidigare i veckan kallade Brasiliens president Jair Bolsonaro henne för ”pirralha” – snorunge, efter att hon pratat om urinvånarnas situation i Amazonas under klimatmötet i Madrid, COP25. Då svarade Greta med att snabbt lägga till ”pirralha” i sin Twitterprofil, något som nu alltså är borttaget till förmån för svaret till Trump. 

Bild: TT

Läs mer: 

Greta Thunberg är Årets person enligt Time Magazine

Gretas kaxiga svar på Trumps hån – nu berättar hon i Skavlan

Greta Thunberg hyllas av superstjärnor – och hånas av politiker

Greta Thunbergs känga till politikerna när hon nobbar miljöpris