Greta Thunbergs låt

Greta Thunbergs hårda ord till makteliten i Davos

Greta Thunberg skrädde inte orden när hon talade inför höga politiker och affärsmän på Världsekonomiskt Forum i Davos. Hon krävde att de skulle agera, och det nu: "annars får ni stå till svars inför era barn om varför ni ger upp".

Under det senaste året har den svenska klimatkämpen Greta Thunberg hållit uppmärksammade tal inför FN:s generalförsamling i New York och under FN:s klimatmöte i Madrid. Men hon är inte färdig än.

Under tisdagen den 21 januari äntrade Greta Thunberg en ny scen i politikens absoluta topp när hon klev upp i talarstolen på det årliga Världsekonomiskt Forum i Davos. Mötet samlar några av världens mäktigaste politiker och företagsledare och i år höll bland andra Donald Trump tal.

Och 17-åringen skrädde inte orden när det blev hennes tur att tala. Under Donald Trumps tal hade han manat alla att vara positiva och inte pessimistiska inför klimatförändringarna, något Greta Thunberg slog ner hårt på:

– Ni säger att vi barn inte ska oroa oss, ni säger att vi ska lämna det här till er, att ni ska ordna det här. ”Vi lovar att vi inte ska svika er. Var inte så pessimistiska.” Och sen? Ingenting. Tystnad. Eller något värre än tystnad, tomma ord och löften som ger intrycket att tillräckligt mycket görs.

”Utsläppen måste upphöra helt”

Greta Thunberg höll tal i Davos även för ett år sedan och det är tydligt att hon inte tycker att det har hänt tillräckligt mycket sedan dess.

– För ett år sedan kom jag till Davos och berättade för er att vårt hus brinner. Jag sa att jag ville att ni skulle få panik. Jag har blivit varnad för att säga åt folk att få panik över klimatkrisen är väldigt farligt. Men oroa er inte, det är lugnt, tro mig jag har gjort det här förut och det leder inte till någonting, sa hon i inledningen av sitt tal.

Hon fortsatte med en varning att vi inte kan luta oss tillbaka och tro att teknologi som inte ens finns idag och som vetenskapen inte ens vet om den kommer att funka, ska lösa den här krisen.

Hon riktar också skarp kritik mot företag som hävdar att de är klimatneutrala när de betalar andra aktörer att plantera träd i Afrika för att täcka upp för utsläppen, samtidigt som urskogar som Amazonas skövlas i rekordtakt.

– Vi behöver inte en ekonomi som tillåter låga utsläpp av koldioxid, vi behöver inte sänka utsläppen. Våra utsläpp måste upphöra helt om vi ska kunna hålla oss inom målet på 1,5 grader, säger hon.

”Agera som att ni älskar era barn över allt annat”

Ingen förväntade sig att Greta Thunbergs tal skulle bli en hyllning till den klimatpolitik som förs i världen idag och hon var som väntat bitvis rejält hård mot de politiker som sitter vid makten.

– Att USA lämnat Parisavtalet verkar uppröra och oroa alla, och det ska det göra. Men att alla är på väg att misslyckas med de löften som ni skrev under i Parisavtalet verkar inte bekymra maktens folk överhuvudtaget, sa hon.

Hon var också noga med att påpeka att klimatfrågan inte är en partipolitisk fråga, att klimatfrågan inte har någon färg. Hon sa att hon inte kunde bry sig mindre om vilken färg politikerna har på sina partier:

– Högern, vänstern och mittenpartierna har alla misslyckats, sa hon och såg ut över publiken av toppolitiker.

Under dagarna före mötet har Greta Thunberg demonstrerat med en stor grupp ungdomar för att få politikernas och affärsledarnas uppmärksamhet och få dem att förstå allvaret.

– Antingen gör ni det här eller så kommer ni att få stå till svars inför era barn om varför ni ger upp när det gäller målet på 1,5 grader. Ger upp utan att ens ha försökt, sa hon och fortsatte:

– Vårt hus brinner fortfarande och er oförmåga att agera ger lågorna nytt bränsle varje timme. Vi ber om att ni ska agera som om ni älskar era barn över allt annat.

Foto: Alessandro Della Valle/TT

Läs mer: 

11 klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

Ändring i sista stund – Golden Globe goes vegan för klimatets skull