Greta Thunberg hos Skavlan

Gretas kaxiga svar på Trumps hån – nu berättar hon i Skavlan

Greta tog president Donald Trumps Twitterhån och gjorde frasen till sin – vilket bara stärkte hennes sak än mer. I fredagens Skavlan talar Greta Thunberg ut om Fridays for future, FN:s klimatmöte, talet, blicken och Trumps tweet. "Jag visste att han skulle säga något om mig, men det spelar ingen roll vad han säger".
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT
Slå på ljud

Eftersom klimataktivisten Greta Thunberg reser miljövänligt och ganska saktfärdigt över Atlanten gäller det att vara på plats där Greta är om man vill ha en intervju. Och inte helt otippat räknade Fredrik Skavlan ut att Greta förmodligen skulle bjuda på snackisar under FN:s klimattoppmöte. Därför spelades kommande avsnitt av Skavlan, som sänds fredagen den 27 september, in på plats i New York under natten mot onsdagen, svensk tid.

Och visst levererade Greta med besked på klimattoppmötet. Få har missat såväl hennes starka tal inför världsledarna i FN, som den virala bilden på Gretas ”kyliga” blick på USA:s president Donald Trump – och Trumps hånfulla tweet: ”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”

greta thunberg vs donald trump

Gretas kyliga blick fick Trump att ironisera på Twitter.

I Skavlan kommenterar hon händelsen och erkänner att hon blev väldigt överraskad när Trump oannonserat klev in mitt framför ögonen på henne.


”Jag blev chockad”

– Jag stoppades för att plötsligt kom han in och säkerhetsvakter sa att jag var tvungen att kliva åt sidan. Jag undrade vad som pågick och sedan dök han upp. Jag tror att jag blev väldigt chockad, säger hon.

Om Trumps tweet säger hon:

– Man kan tolka den på många olika sätt. Jag visste att han antagligen skulle säga något om mig. Men det spelar ingen roll vad han säger.

Gretas snillrika svar på Twitter

Men att Greta förstod sarkasmen i Trumps tweet råder det ingen tvekan om efter det här snillrika svaret på hennes egen Twitter:

Greta Thunberg ändrar presentation på Twitter

Men Greta var inte sen att svara…

Greta gjorde nämligen frasen ”A very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future” till ny presentation – och alla som går in på hennes profil ser nu hennes kaxiga passning till en av världens mäktigaste män.


Greta får Right Livelihood-priset – ”Det alternativa Nobelpriset”

Men Trump kan håna bäst han vill. Att Greta står för en av årets största snackisar och viktigaste gärningar är det ingen tvekan om. I fredags hade Gretas klimatstrejk Fridays for future sitt största deltagarantal och gensvar någonsin, enligt tidskriften Forbes. För bara några dagar sedan mottog hon ett prestigefyllt pris från Amnesty, i våras nominerades hon till Nobels fredspris – och under morgonen 25 september offentliggjordes också att Greta tilldelats Right Livelihood-priset – också kallat ”Det alternativa Nobelpriset”.

Motiveringen är att hon ”inspirerar och förstärker politiska krav på brådskande klimatåtgärder”. Greta kommenterar på sitt eget vis att ”Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren”.

Right Livelihood-priset grundades 1980 med motiveringen att det inte fanns tillräckligt många Nobelpriskategorier för att kunna täcka arbetet med de utmaningar som mänskligheten står inför. Priset tilldelas varje år människor som kämpat för rättvisa, självbestämmande och en bättre framtid.

Greta Thunberg delar årets pris med Aminatou Haidar som kämpat för mänskliga rättigheter och frihet i Västsahara, kinesiska kvinnorättsadvokaten Guo Jianmei samt Davi Kopenawa Yanomami som slåss för att skydda regnskog och ursprungsbefolkning i Amazonas.

Se Greta Thunberg i Skavlan fredagen den 27 september klockan 21.00 på SVT. Programmet gästas även av den amerikanska filmmakaren, politiska aktivisten och tillika Trump-kritikern Michael Moore.

Läs mer:

Omvärldens reaktioner på Greta Thunbergs tal i FN

Globala storföretag stöttar Greta Thunberg – stänger ner produktion

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Därför samlas klimatförnekare för att stoppa Greta Thunberg