Guide: Så byter du presenten – allt om öppet köp och reklamation

Vissa presenter är helt underbara – andra är mer... kanske inte riktigt rätt för dig. Här är vår guide till hur du lämnar tillbaka oönskade gåvor.

Det är inte alltid som man får presenter som känns etthundra procent rätt för en. Då är det tur att öppet köp finns. Vi guidar dig till hur det funkar.

Vad är öppet köp?

När du handlar på öppet köp betyder det att du får pengarna tillbaka om du vill lämnar tillbaka produkten inom en viss tid. Det finns dock ingen lag som ger dig som konsument rätt till öppet köp eller bytesrätt – det är helt upp till butikerna hur de vill göra.

Öppet köp eller bytesrätt?

Det är butiken som väljer om de vill erbjuda öppet köp eller bytesrätt – men de flesta gör det. Oftast står det på kvittot om det finns och hur länge efter inköpsdagen som produkten kan lämnas tillbaka. Över jul ger många butiker dessutom extra långt öppet köp just för att man ska kunna lämna tillbaka julklappar.

Vad behövs för öppet köp?

Om du vill lämna tillbaka en vara brukar butiken kräva att du ska kunna visa att varan är köpt där – enklast är bara att ha ett kvitto på produkten. Men om det går att bevisa på ett annat sätt, genom ett kontoutdrag, kan vissa affärer acceptera det också.

Läs också: De 24 bästa julfilmerna (som du bara måste se i december!)

När finns inte öppet köp?

I vissa butiker plomberas produkter – och skulle den plomberingen brytas brukar öppet köp sluta att gälla. Två vanliga produkter där det sällan finns öppet köp är underkläder och badkläder.

Dessutom förväntas varan vara i samma skick som när den köptes – alltså i nyskick. Ett par skor du provgått en dag utomhus kan du inte tro att du kan lämna tillbaka.

Pengar eller tillgodokvitto?

På öppet köp ska du som köpt produkten och vill lämna tillbaka den i gott skick få pengarna tillbaka. Om det däremot är bytesrätt kan du antingen få byta varan direkt eller få ett tillgodokvitto som du kan använda i den butiken vid ett senare tillfälle.

Något fel på varan? Reklamera!

Om det är något fel på din present – om den inte fungerar som den ska eller helt enkelt inte lever upp till förväntningarna kan du alltid reklamera varan. Då spelar det ingen roll om det finns öppet köp i butiken eller inte. Det viktigaste då är att felet ska vara ursprungligt, antingen att det fanns där från början eller att det visar sig efter ett tag – normalt slitage gäller inte!

Hur reklamerar jag?

Reklamera kan du göra inom 3 år efter inköpet. Det du har rätt till då är att butiken erbjuder dig något av följande:

– Att varan repareras

– Att du får en ny likadan vara

– Att du får varan billigare

– Att du får skadestånd.

I regel har företaget först rätt att laga varan eller ge dig en ny likvärdig – du kan alltså inte kräva pengarna tillbaka omedelbart.

Och tips: reklamera gärna direkt. En reklamation ska göras inom skälig tid vilket alltid är inom två månader men kan även vara efter det. Under de första 6 månaderna ska butiken bevisa att felet INTE fanns från början – efter det måste bevisa att felet VISST fanns. Alltså, reklamera tidigt så slipper du krångel!

Vad är ångerrätt?

Är din julklapp köpt online? Då gäller alltid ångerrätt enligt lag i 14 dagar efter inköpet. Då är det bara att skicka tillbaka varan – men ibland kan du behöva betala frakten själv. Här kan du också behöva visa ett kvitto på att varan kommer just från den butiken. Ibland gäller dock inte ångerrätt:

– Biljetter till kultur- och idrottseventemang

– Livsmedel

– Lösnummer av magasin eller tidningar

– Specialtillverkade produkter

Bildkälla: Thinkstock

Källa: Konsumentverket