Victoria's Secret Fashion Show

Guide: Så hittar du rätt bh-storlek

Nästan åtta av tio kvinnor har fel bh-storlek. Är du en av dem? Då är det dags att ändra på det. Vi hjälper dig!

Rätt kupa, rätt storlek – så här gör du!

Proffshjälp finnes! Mia Karlsson från underklädesbutiken Gustaf Mellbin i Stockholm hjälper varje dag tjejer att hitta rätt bh och nu guidar hon dig.

1. Omkretsen

Många tror att stödet från en bh kommer från axelbanden, så är det inte! Stödet ska mestadels komma från omkretsen på din behå. Den omkrets du har beror på ditt mått under bysten. Enklaste sättet att ta reda på din omkrets är att mäta precis under bysten, vid revbenen, med ett måttband. Håll inte andan, utan slappna av för att få rätt mått.

Hur många kan du pricka av? Kolla in: 15 jobbiga bh-problem alla tjejer garanterat känner till

Oftast tror man att man ska ha den omkrets som måttet visar. Det är dock inte korrekt. Dra av cirka åtta till tio centimeter så får du fram den omkrets du ska ha. Mäter du 80 runt bröstkorgen bör du alltså ha 70 i omkrets på din bh. Om du har tagit en för stor omkrets blir oftast följden att bh:n åker upp i ryggen. Och om du valt en för liten omkrets slutar det ofta med att det trycker i ryggen och under armhålorna så att det blir valkar.

guide rätt bh-storlek

2. Kupan

När du har koll på din omkrets är det dags att ta reda på vilken kupa du ska ha. Viktigt att tänka på är att bygeln ska omfamna hela bysten. Bygeln ska börja från under armhålan och räcka ända in till mitten av bröstkorgen. Bysten ska inte klämmas och de ska inte ”svämma över” i kuporna.

Om du har tagit en för liten kupstorlek blir oftast följden att du får ett ”dubbelbröst”. Och om du har en för stor kupa kommer den glappa och det blir ett mellanrum mellan bysten och bh:n.

3. Modellen

När du har tagit reda på din storlek är det dags att hitta rätt modell. Exempel på olika modeller hittar du här lite längre ner. Viktigt att tänka på är vad det är för form du vill ha på din byst. Vertikala sömmar eller behå:ar utan sömmar ger oftast en rundare byst. Sömmar som går tvärs över bröstet skapar en lite mer naturlig look på bysten.

guide rätt bh-storlek

Lista: 12 saker du absolut inte visste om bröst

Forma brösten!

Rätt outfit plus rätt bh = succé!

Balconette

En balconette är ett utmärkt alternativ för dig som gillar att ha urringat på dig, då den lyfter och formar brösten underifrån. Det är brett mellan axelbanden, vilket ger en fin urringning. Den här modellen passar nästan alla.

Push-up

På en push-up är bygeln låg i mitten och högre på sidan. Effekten blir att bygeln trycker brösten mot mitten så en klyfta bildas, till skillnad mot balconetten som lyfter underifrån. En push-up har ofta kuddar som gör att brösten ser större ut. En push-up är perfekt för dig som vill ge illusionen av att du har lite större och fastare byst. Snyggt till urringat eller under vanliga, åtsittande överdelar.

rätt bh-storlek

Kan du relatera? Läs här: 15 saker du bara förstår om du har små bröst

Utan bygel

Bygellösa bh:ar är perfekta för dig som inte vill ha något som sitter åt och skaver. Skönt! Det finns både vadderade och ovadderade bygellösa bh:ar.

T-shirt bh

En t-shirt bh är bäst under åtsittande plagg. Rundar till bysten och skapar en slät look.

Minimizer

En så kallad minimizer trycker ut bysten åt sidan, så att de ser mindre och plattare ut. Passar om du vill se slankare ut, tona ner brösten eller om du använder lösa plagg. Det finns flera snygga minimizers på marknaden, både släta och i spets.

Relaterat:
Här är 3D-spegeln som mäter dina bröst
7 vanliga modemissar (och hur du undviker dem!)
Förvandla ett par kalsonger till en sport-bh – på ett par sekunder

Av: Annika Norman

Foto: All Over Press