Hatad och hotad online? Så kan du hantera det ökande näthatet

Det är många som utsätts för näthat online. Det tröttnade Mina Dennert på och startade Facebookgruppen #jagärhär. Nu ger hon Baaams läsare tips om hur man tacklar hat online.

Läs mer: Det här är Baaam

Mina Dennert arbetar som journalist i Göteborg. Som så många andra stöter hon i sitt yrke och privatliv ofta på näthat när hon rör sig online. Men en dag fick hon nog – och i maj i år startade hon det som kom att bli Facebookgruppen #jagärhär.

I gruppen hjälps deltagarna åt med att gå in och stötta folk som utsätts för hat online – och nu tipsar hon Baaams läsare om hur man ska göra för att hantera hatet.

– Det är en viss typ människor som varit väldigt tongivande på nätet – men internet ska vara för alla. Det är lätt att man glömmer att det faktiskt finns verkliga människor bakom alla användarnamn och att man, precis som i vanliga livet, kan och bör säga ifrån. Jag brukar tänka att näthat är som en mörk gränd – du går inte ensam i mörka gränder i verkliga livet så gör inte det på nätet, ta med dig dina vänner, säger Mina Dennert.


Vad gör man om man skrivit ett inlägg i en grupp på Facebook och möts av näthat från okända människor?

1. Först och främst – ta inget personligt. De känner inte dig och de vet inte vem du är.
2. Börja med att hålla dig lugn – du tjänar inget på att svara i affekt och håll dig till sakfrågan.
3. Det man kan göra sedan är att skriva till sina vänner eller en grupp som ”#jagärhär”, skicka en länk till inlägget och säga: ”Jag är utsatt för näthat här. Kan inte ni gå in och hjälpa och stötta mig?”.
4. Glöm inte att du kan och bör anmäla kommentarer och hela användare direkt på Facebook. Och ju fler som anmäler desto bättre – så be dina vänner göra likadant. Ett tips är att om det nekas så överklaga det och skriv på engelska exempelvis om det rör sig om rasism att hets mot folkgrupp är olagligt enligt svensk lagstiftning, då kan de ta det mer på allvar.
5. Är det ett grovt hot? Skrämdumpa inläggen och polisanmäl. Man ska inte tolerera rasism och sexism, det inte finnas på nätet lika lite som i vanliga livet.

Vad gör man om man ser någon annan som blir utsatt?

1. Det viktigaste är att du reagerar. Det är viktigt och ju mer man övar på att säga ifrån och sätta gränser desto lättare blir det. Se det som en övning inför händelser i verkliga livet
2. Tänk på att hat, hot och rasism är olagligt i Sverige – det är faktiskt förbjudet även om det sker online. Så stå på dig!

Vad gör man om någon man känner börja skriva otäcka saker till en öppet på Facebook?

1. Först kan man försöka förstå personen och tolka det den säger på bästa sätt. Fråga till exempel: ”Förstår jag dig rätt nu? Kan du förklara igen hur du tänker så jag förstår?”.
2. Verkar personen verkligen tycka det den skrev – skicka ett privat meddelande till denne.
3. Håll dig till sakfrågan och gå inte in i personangrepp. Skriv till exempel: ”Jag blir illa berörd när jag ser sådant här” och försök gärna få personen du pratar med att se det från ett annat perspektiv.
4. Försvara dig gärna, men försök att inte sjunka till deras nivå utan föregå med gott exempel.
5. Är personen helt oresonlig? Klappa då dig själv på axeln och säg ”jag gjorde en bra insats men nu lämnar jag detta”
6. Kom ihåg! Gå aldrig in i diskussioner på din vägg om det är åsikter du inte kan stå för. Detta gör nämligen att åsikterna sprids och dyker upp hos alla dina vänner.
7. Slutar personen inte skriva? Ta bara bort inläggen – och ta till sist bort personen från din Facebook om denne inte kan uppföra sig.

Har du några generella tips för en tryggare nättillvaro?

Tänk dig för innan du delar länkar och försök kolla upp källorna. Det finns sidor som Viralgranskaren till exempel dit du kan vända dig för att kontrollera om att sidor är seriösa eller ej.

Foto: TT/IBL