Benen i vädret, halvnaken, en något utsatt känsla och orden ”kan du hasa ner lite med rumpan”. En gynundersökning är för många kvinnor en inte helt angenäm upplevelse. Karin Ehrnberger, doktor i produkt- och tjänstedesign vid KTH, har tillsammans med industridesignern Cristine Sundbom och högskolan i Halmstad skapat ”Androstolen” – en undersökningsstol som ger män samma upplevelser och känslor.
Stolen presenteras i Karins doktorsavhandling och är ett alternativt sätt att undersöka en mans prostata. Vanligen undersöks prostatan genom att patienten får lägga sig på sidan av en brits eller böjer sig över den. Androstolen placerar i stället patienten med magen neråt, särade ben och rumpan i vädret. Namnet kommer från ordet andrologi, läran om mannen och hans sexuella och reproduktiva hälsa.
Projektet tog sin början 2012 då Karin tillsammans med sina kollegor fick uppdraget att kolla närmare på jämställdhet i sjukvården. De intervjuade kvinnor i alla åldrar, med olika funktionsvariationer och sjukdomar om deras erfarenheter av gynstolen. Berättelserna om fruktansvärda upplevelser i gynstolen samlades snart på hög.
– Det var både fysiska och psykiska övergrepp. Tidigare erfarenheter som man återupplever i gynstolen. De pratade om att det är utlämnande, man har ingen kontroll. Vi tänkte hur hade det varit om det var tvärtom, om det var andrologi? Hade bristerna osynliggjorts på det här sättet?, säger Karin.
I ett samtal med en gynekolog fick hon lära sig att gynstolen inte ens är designad för patientens komfort.
– När patienten känner att hon håller på att ramla ur, då ligger hon perfekt för läkaren.
Genom att skapa en undersökningsstol för män som fångar det obehag som många kvinnor känner i gynstolen hoppas Karin att hon kan synliggöra bristerna inom gynekologin. I sin avhandling beskriver hon en fiktiv undersökningssituation med androstolen:
”Läkaren ställer in den starka lampan. Mannen oroar sig för att han ska se ful och motbjudande ut ”därnere”. Tänk om han inte ser normal ut? Tänk om något är fel på honom? Luktar han inte lite? Tvättade han sig ordentligt i morse?”
Stolen har provocerat många, något som Karin tror beror på att det är en man som ligger i stolen.
– Vi har visat den tidigare med en kvinna, och då har det inte blivit samma uppståndelse. Det provocerar att en man ligger i en utsatt position. Vi är inte vana vid att se manskroppen såhär, säger hon.
Men stolen har inte bara mötts av förskräckelse från män. Karin har fått ta emot ett par mejl från män som snarare tror att stolen skulle göra det tydligare att det är en klinisk undersökning.
Foto: Martin Brunn, pressbild