Daniel Bragman illustrerade SD-sippan med bruna hakkorsrötter.

Han skapade den virala SD-sippan med hakkorsrötter

Daniel Bragman är konstnären bakom den virala SD-sippan med de bruna hakkorsrötterna. "Det är jättekul att den har fått så mycket uppmärksamhet, men samtidigt är det tråkigt att man ska behöva göra sådana här politiska statements över huvud taget", säger han.

En kväll förra veckan satte sig hantverkaren Daniel Bragman, 41, framför datorn och började skissa på en idé som legat och gnagt i honom en tid. Det var frustrationen kring Sverigedemokraternas framfart och partiets bruna rötter som hade skapat en bild i hans huvud: En blåsippa med bruna rötter som formar sig till ett hakkors.

– Jag upplevde 1990-talet och såg nazismen på nära håll och minns hur folk marscherade på gatorna. Att det händer nu igen gör mig riktigt frustrerad, och det är ur den frustrationen som bilden blev till.

När illustrationen var klar visade han den för sin flickvän och lade sedan ut den på Facebook.

– Jag väntade mig kanske 20 likes från närmaste polarna, säger han och skrattar.

Men intresset för bilden visade sig vara något större än så, och i skrivande stund har den delats av tusentals människor på sociala medier – bland annat av Henrik Schyffert.

– Det är jättekul att den har fått så mycket uppmärksamhet, men samtidigt är det tråkigt att man ska behöva göra sådana här politiska statements över huvud taget, säger Daniel.

Flera som har kommenterat bilden har frågat om det går att köpa illustrationen för att hänga upp på väggen, och det visar sig att det inte är helt omöjligt.

– Jag satt faktiskt precis och kollade möjligheterna att trycka upp några affischer på ett tryckeri när du ringde, säger Daniel och fortsätter:

– Men det är ju rätt tajt med tid inför valet nu och så har jag rätt mycket att stå i på jobbet, så vi får se hur det blir.