Hanna Persson (Hanapee) och coronaviruset.

Hanna Persson om covid-19: ”Det handlar om att vara medmänniska eller inte”

Baaams bloggare Hanna "Hanapee" Persson har valt att använda sin plattform för att folkbilda om covid-19. Vi tog ett snack om hennes engagemang, pandemin och om livet som pågår under tiden.

Genom hela pandemin har influencern Hanna Persson varit kritisk mot restriktionsfuskarna och hon har inte varit rädd att ta ställning i sina sedvanligt syrliga och emellanåt sarkastiska stories på Instagram.

Engagemanget ledde till ett samarbete där hon sände live tillsammans med läkaren Fredrik Sund för att svara på sina följares frågor kring covid-19. Och nästan 3000 (!) frågor kom in om bland annat munskydd, pcr-prover, antikroppar och risken för återinfektion.


Varför tar du den här kampen?

– Vi har alla ett ansvar att försöka göra det vi kan för att få bukt på pandemin. För mig med en del följare så har jag den stora ynnesten att kunna påverka fler med mina val. Dessutom vill jag gärna snart få träffa morsan som är i riskgrupp och då måste vi få ner smittan.

Hur tänker du kring dem som väljer att inte följa restriktionerna?

– Jag förstår dem. Jag vill inte heller följa restriktionerna, men jag måste ju! För jag är en människa och inget djur? Dessutom skulle jag ha svårt att leva med mig själv om jag skulle råkade smitta någon. Jag har också varit 22 och velat gå på fest mest av allt, så jag förstår ju verkligen den grejen. Men i det här fallet måste man försöka sätta sig ner och fundera på vilken slags människa man vill vara. För i slutändan handlar det om att vara en medmänniska eller inte. Att vara snäll eller dum. Egoistisk eller solidarisk.

Hur är det att ha varit gravid och fått barn i den här härvan?

– Både och. Superläskigt på grund av dödligt virus och min kille fick inte hänga med på MVC. Men också skönt att slippa lite fomo eftersom ingen annan heller var ute på krogen. Men ja, mest läbbigt förstås. Var lite orolig inför förlossningen men som tur var så låg smittan väldigt låg då jag födde i augusti. Lider verkligen med dem som ska föda snart.

Hur ser ditt liv ut nu under pandemin?

– Jag tar promenader med min bebis och lagar mat med min kille. Ringer mina föräldrar på FaceTime och dricker vin med kompisar digitalt. Yogar en del framför teven också. Har även tagit promenader med en del polare och varit i skogen och grillat korv! Rekommenderar det. Att ses utomhus (utan kramar) är tydligen 1000 gånger bättre enligt läkaren jag pratade med.

Så smittar corona – trots att du inte har symtom

Hur tänker du kring framtiden?

– Att det måste komma en vaccin snart. Annars kommer vi alla få svårare och svårare att vara bra medmänniskor.

Studie visar: En av fem med corona får psykiska besvär

Här tillåts hemleverans av alkohol – restauranger kör hem mat och dryck