Läskig flicka i spegel och man inlåst i kista

Här är den ultimata skräckfilmen – vågar du kolla?

Forskare har kartlagt exakt vad som skrämmer människor mest, och varför. Utifrån slutsatserna har man sedan skapat en kort skräckfilm – med alla de element vi tycker är allra läskigast. Här är filmen som sätter fingret på våra största innersta rädslor samtidigt.
Makeup Tutorial Snow White
Slå på ljud

Bakom rapporten som beställts av Samsung står professor Lauri Nummenmaa – en av världens mest framstående forskare inom skräck, psykologi och neurovetenskap. För filmen står den prisbelönta regissören och skräckfilmsentusiasten Gustav Egerstedt. Onekligen en duo som borde leverera på ämnet.

Det här skrämmer oss allra mest

Undersökningen visade att sex av tio svenskar tittar på skräckfilm och skräckserier. Den främsta anledningen till att man tittar på skräck är för adrenalinpåslaget, men också för att koppla bort verkligheten.

Framförallt är vi rädda för det som är okänt, vilket gör överraskande och chockande moment till en fundamental del av skräckfilm. Dock måste skrämselmomenten klara hjärnans “reality check”-system. Man kan gå längre än vad som är möjligt i den verkliga världen, men inte för mycket.

Därför är vi rädda för spöken och utomjordingar

Bra skräckfilmer engagerar hjärnans rädsla och ångestkretsar på samma sätt som verkliga faror. Zombier, spöken och utomjordingar utlöser omedvetet känslor av oro och fruktan hos oss, då våra hjärnor blir förvirrade av om de verkligen är människor eller inte. Hotande osäkerhet och spänning ökar vår tro på det övernaturliga. Och det är just därför det inte känns helt orimligt att det faktiskt skulle kunna vara en zombie som skrapar utanför samtidigt som vi kollar på skräckfilm, och inte bara grannen som krattar.

Hålla för ögon och öron?

Och lite kul kuriosa: En tredjedel av de tillfrågade uppgav att de håller för ögonen för att minska obehaget när de upplever att en skräckscen är läskig, medan bara tio procent håller för öronen.

Ok – är du redo att kolla in själva filmen?

Här är världens mest skrämmande skräckfilm:

Foto: Pressbilder Theory of Fear

LÄS MER:

Här är den PERFEKTA Halloweenfilmen för dig – baserat på ditt stjärntecken

Här är alla nya skräckfilmer att spana in 2020

Här kan du fira Halloween 2020 – 8 ställen med den rätta stämningen