Här är lagarna som börjar gälla 1 januari 2019 – och så påverkas du

Här är lagarna som börjar gälla 1 januari 2019 – och så påverkas du

Varje år kommer nya lagar. Här är fyra lagar som börjar gälla den 1 januari 2019.

Varje år träder en rad nya lagar i kraft. Detta gäller såklart även i år – även om vi inte har en regering. (Börjar du nu fundera över nyvalet? Vi har gjort en guide till allt du behöver veta här)

Här är fyra nya lagar som börjar gälla den 1 januari 2019 – och så påverkar de dig.


Tv-licensen tas bort – och public service-avgift införs

Ingen kan väl ha missat att den gamla omdebatterade tv-licensen nu förvinner? Den 1 januari i år får vi istället en public service-avgift som alla som har beskattningsbar inkomst och är över 18 år ska betala. Maxbeloppet landar på 1 300 kronor per person och år – jämfört med tv-licensen som kostade 2 400 kronor om året, men då per hushåll.

Undrar du hur mycket du ska betala? Vi har samlat ihop alla frågor och svar om tv-licensen här.


Karensdagen försvinner – och nytt system tas i bruk

Om du varit sjuk från jobbet någon gång (vilket vore märkligt om du inte varit) så vet du att första sjukdagen får du ingen lön. Detta kallas för en karensdag och resterande sjukdagar får du istället 80 % av lönen i ersättning. Det här systemet ändras nu helt och karensdagen försvinner. Istället träder ett nytt system i kraft där man istället drar av 20 procent av den genomsnittliga veckoinkomsten.

Vad innebär detta, frågar du? Om du jobbar måndag-fredag innebär det ingen skillnad för dig eftersom 20 % av en jobbvecka är lika mycket som en karensdag. Det blir bara en teknisk fråga i det fallet. Om du istället jobbar skift och obekväma arbetstider har du mycket att vinna på detta. Förut kunde nämligen karensdagen landa på en lång arbetsdag då du skulle fått mycket lön men istället fick noll. Men med det nya systemet kommer procenten slås ut över hela veckan och du kommer antagligen få mer pengar kvar.


Gratis för unga att gå till tandläkaren

Från och med den 1 januari kommer all tandvård för alla upp till 23 års ålder att bli helt gratis i hela landet. Bakgrunden till detta är, enligt socialminister Annika Strandhäll, att många unga i dag har osäkra anställningar och studerar högt upp i 20-årsåldern och därför ofta inte har råd att gå till tandläkaren.

– Målet med att steg för steg höja åldern då det är avgiftsfritt att gå till tandläkaren handlar om att säkerställa att våra unga fortsätter gå till tandläkaren också när de börjat arbeta och studera. Grunden för att ha bra tänder hela livet är regelbundna besök och koll på sina tänder, säger hon till Metro.


Ändrade regler för spel- och bettingsajter

Med start nästa år måste alla sajter som bedriver spel- eller bettingverksamhet ansöka om en licens för att få finnas på den svenska marknaden. Det ska också vara tydligt uppmärkt att de fått licensen och att de betalar skatt i Sverige. Den här uppstramningen beror såklart på att man vill skydda medborgarna från att fastna i svåra och okontrollerade spelmissbruk, något som understryks i lagen då det ingår att sajterna också måste ha koll på användarna om de misstänker överdrivet spelande.

Foto: IBL