Här är spelet som visar utsattheten för de som hyr i andrahand

Här är spelet som visar utsattheten för de som hyr i andrahand

En inbjudan till gruppsex av hyresvärden, ofrivilliga roomies och en inomhustemperatur på fyra grader. ”Spelet om andrahandsmarknaden” visar de bisarra och ibland omänskliga situationer många tvingas utstå när de hyr i andra hand.

Läs mer: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand

Att hyra sin bostad i andra hand blir allt vanligare i Sverige. En ny undersökning från Liveable, ett företag som bland annat tillhandahåller digitala hyreskontrakt, visar att tio procent mer hyr ut i andrahand i dag jämfört med för ett år sedan. Men uthyrningen är sällan problemfri. Många tvingas betala skyhöga ockerhyror och sexuella trakasserier, bedrägerier och omänskliga villkor är inte ovanligt. Trots det tror man att trenden med andrahandsuthyrning kommer att hålla i sig även 2018 och nå nya rekordnivåer.


Läs mer: Har du bott dyrt i andra hand? Så kräver du pengarna tillbaka

För att uppmärksamma den svåra bostadssituation som många lever i har Liveable skapat ett kortspel utifrån sin statistik. ”Spelet om andrahandsmarknaden” är ett sällskapsspel där deltagarna får ta ställning till hemska och märkliga situationer i andrahandsdjungeln, som alla bygger på verkliga händelser.

– Vår undersökning visar hur utsattheten på andrahandsmarknaden drabbar den enskilde individen. Problemen med andrahandsuthyrning debatteras väldigt ofta ur ett strukturellt eller politiskt perspektiv. Genom att inkludera människors upplevelser – historierna bakom statistiken – blir det lättare att förstå situationen och skapa en funktionell andrahandsmarknad, säger Martina Hessel, VD på Liveable.


Spelet består av två olika typer av kort – händelser och konsekvenser. En spelledare läser högt ett händelsekort och delar ut tre konsekvenskort till varje spelare (som kallas hyresgäster). Varje hyresgäst ska sedan välja det konsekvenskort som de tror skapar den mest bisarra, hemska eller knäppa upplevelsen i kombination med händelsen. Spelledaren utser vem som skapade den bästa kombinationen. Spelet är inspirerat av det populära amerikanska ”Cards Against Humanity”.

Ett exempel på en händelse är:

”Din uthyrare har ett gäng katter som hen värdesätter mer än dig, vilket gör att…”

Och en konsekvens kan vara:

”Blir inbjuden till gruppsex av din uthyrare.”

Foto: Liveable, IBL