Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

Många som bor i andra hand betalar alldeles för mycket i hyra – helt i onödan. Men du kan kräva tillbaka pengarna och vi vet hur.

Det här är ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Baaam. Läs mer om hur det funkar här.

Läs också: Inte bara Stockholm – 90 procent av kommunerna har bostadsbrist

Att bo i andra hand kan vara chansen att få bo i staden du älskar fastän du inte har ködagarna till ett förstahandskontrakt eller pengarna till en bostadsrätt. Men det kan också vara lite av en dyr mardröm.

Ockerhyrorna för andrahandsboenden i Stockholm har länge varit ett problem – men nu visar en granskning gjord av StockholmDirekt att allt fler väljer att kräva tillbaka sina pengar.

Förra året inkom 51 ärenden till hyresnämnden i Stockholm stad och hittills i år har 24 anmälningar skickats in. Detta kan jämföras med år 2015 då bara 34 ärenden registrerades.


Anna Wilson: Jag är 27 år och bor i mina föräldrars källare

Och det finns goda skäl att testa att anmäla om du betalat för hög hyra. Av de 33 fall som har avgjorts i år har 28 hyresgäster fått tillbaka pengar. Totalt rör det sig om en halv miljon kronor, eller ungefär 25 000 kronor per person.

Men att få folk att anmäla är svårt, menar Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Mörkertalet är mycket stort men alla som agerar inom bostadssektorn vet att ockerhyror förekommer. Däremot är det inte så lätt att få folk att anmäla att de betalar för mycket – de som sitter på olagliga andrahandskontrakt är såklart bara glada att ha någonstans att bo och vill inte bli av med det.

Dock menar han att det är ett mysterium att inte fler anmäler ockerhyror efter att de flyttat ifrån bostaden.

– Man har allt att vinna på det. Du kan få tillbaka på ett helt års hyra i fall du skulle få rätt – och många flesta får rätt.


En av de som fått pengarna tillbaka i år hyrde en tvåa i Mörby Centrum utanför Stockholm för 9 000 kronor i månaden under sju månaders tid. Men Hyresgästföreningen räknade ut att hyran borde legat på ungefär 6 300 kronor. Det höll Hyresnämnden med om och personen fick tillbaka över 10 000 kronor.

– Även om du inte vet om du betalar för mycket skulle vi gärna se att fler anmäler så att det åtminstone kan göras en bedömning, säger Johan Mirtorp.

En hyresvärd får lägga på 10–15 procent av hyran om bostaden är möblerad. I fallen som StockholmDirekt granskat har dock påslaget legat på i snitt 77 procent.

Just nu pågår dessutom en utredning om detta under namnet ”Utredningen om åtgärder mot handel med hyreskontrakt”. Den 7 november lämnas ett betänkande från den över till bostadsministern.

Läs också: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand


Det här gäller för andrahandshyror

# På en hyresrätt ska hyran ska motsvara hyran på en likvärdig lägenhet.

# Hyresvärden får lägga på 10–15 procent på hyran om bostaden är möblerad.

# Vid bedömning väger man även in lägenhetens storlek, lägenhetens skick, planlösning och läge, bland annat. Läs mer här (http://www.hyresnamnden.se/Hyra-i-andra-hand/Hyran/Hyresratt/)

# Är det en bostadsrätt du hyr gäller andra regler, läs mer här.

Så kräver du pengarna tillbaka

# Använd denna blankett från Hyresnämndens hemsida.

# Skriv in alla tänkbara uppgifter, som vilken tid du hyrt, vilken hyra du betalat, vad som ingått i hyran, vilken hyra förstahandshyresgästen betalat och så vidare. Ju fler uppgifter desto bättre.

# Skicka gärna även med kontrakt mellan dig och hyresvärden och eventuella konversationer.

# Läs mer på Hyresnämndens hemsida här.

Foto: IBL