Här vill manliga styrelsen stötta kvinnor – blev precis tvärtom

Byggnads styrelse vill visa solidaritet med kvinnor genom att bära rosa "pussy hats". Men i styrelsen sitter bara män och initiativet möts av kritik i sociala medier.

Läs också: Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen

Fackförbundet Byggnads styrelse består till 100 procent av män. På kvinnodagen ville de visa solidaritet med kvinnor genom att bära rosa ”pussy hats” som framför allt i USA har blivit en symbol för kvinnors kamp. I ett pressmeddelande och i en debattartikel på SVT Opinion skriver de om initiativet:

”Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss,” skriver styrelsen i debattartikeln.

Men initiativet har kritiserats på flera håll. Journalisterna Åsa Petersen och Sakine Madon är några av dem som påpekar det problematiska i att det inte sitter en enda kvinna i Byggnads styrelse.

Läs också: Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön

Reaktionerna på fackförbundets Facebooksida är blandade, en del hyllar initiativet medan andra menar att det klingar falskt.

”VAR är de kvinnliga styrelsemedlemmarna?! Att bära en rosa mössa på en bild EN dag på åretframstår mer som ett försök att komma undan från jämställdhet och kvinnor i styrelsen”, kommenterar en användare på Byggnads hatt-bild.

”Det är ju en jävla ironi att styrelsen enbart består av män. Hallå, är det någon hemma? Ni representerar ju inte ens de tre % kvinnor som finns i branschen. Hur svårt ska det vara att faktiskt agera utifrån de värderingar ni säger att ni står för? Omöjligt att ta denna bild på allvar”, skriver en annan användare.

I kommentarerna svarar Byggnads att jämställdhet är ett av deras prioriterade områden, att de jobbar hårt med att få in fler kvinnor i branschen och menar att möss-initiativet är ett steg på vägen.

Foto: Byggnads förbundsstyrelse