Harvey Weinstein döms för sexuellt övergrepp och våldtäkt

Harvey Weinstein döms för sexuellt övergrepp och våldtäkt

Harvey Weinstein döms för två sexualbrott av en domstol i New York. Samtidigt firas han från de grövsta åtalspunkterna – som hade inneburit livstids fängelse.

Juryn i det uppmärksammade åtalet mot den 67-årige filmmogulen Harvey Weinstein har nått ett beslut i skuldfrågan. Under måndagskvällen kom nämligen beskedet om att han döms för våldtäkt mot skådespelerskan Jessica Mann 2013, och för att ha förgripit sig sexuellt på produktionsassistenten Mimi Haley 2006.

Domen innebär att Harvey Weinstein kan dömas till mellan 5 och 25 års fängelse.

Juryn i åtalet har dock friat Harvey Weinstein från de två grövsta åtalspunkterna, vilket innebär att han slipper livstids fängelse, det rapporter bland annat New York Times.

Startskottet för #metoo

Den 5 oktober 2017 publicerade New York Times den revolutionerande artikeln om producenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier mot kvinnor i branschen, och efter det fick allmänheten upp ögonen för vad som hänt i det tysta i åratal, till och med decennier.

Artikeln blev startskottet för hela metoo-rörelsen, och plötsligt vågade hundratals kvinnor berätta om Weinsteins vidriga beteende, från ofredanden och trakasserier till våldtäkt.

Listan på namn som klev fram kan göras lång, men Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Madonna, Cate Blachett och Uma Thurman är bara några av de kändisar som gått ut och berättat om Weinsteins agerande.

Vad domen mot Harvey Weinstein landar i är ännu inte offentliggjort.

Foto: TT

LÄS MER:

SVT visar Rovdjuret: dokumentären om Harvey Weinstein

De gjorde svenska #metoo till en jordbävning – vi listar powerkvinnorna

Metoo-backlash i USA – kvinnor har svårare att få anställning