Hatstorm mot målvakten: ”Kvinnliga idrottare suger”

Den amerikanska fotbollsmålvakten Hope Solo kämpar för jämställdhet och lika löner mellan kvinnor och män inom idrotten. För det tvingas hon nu möta hat och sexism.

Många av oss kanske minns henne som målvakten som försökte psyka det svenska landslaget under OS i somras, för att sedan kalla de svenska fotbollsspelarna för ”fegisar”. Uttalandet ledde till mängder av hat mot den amerikanska fotbollsmålvakten Hope Solo. Nu får hon återigen möta hatiska kommentarer. Anledningen? För att hon är för jämställdhet mellan kvinnor och män inom idrotten.

Läs mer: Lotta Schelin: ”Varför pratar vi inte om mens?”

1 januari 2017 träder ett nytt avtal för det amerikanska damlandslaget i kraft och just nu engagerar sig Hope Solo i en kampanj för att belysa orättvisor gällande löner inom fotbollen. Hon är en av många som uppmanar till köp av en tröja med texten ”The Future Is Equal”.

”Även om vårt land förblir delat efter det senaste valresultatet, hoppas jag att det är en sak de flesta av oss kan komma överens om: Kvinnor förtjänar jämlik lön. Det här gäller även utanför sportens värld, kvinnor tjänar i genomsnitt bara 77% av vad män får för samma jobb”, skriver hon i ett Instagram-inlägg där hon bär tröjan, vars intäkter går till välgörenhet.

För tidningen Good Sports har nu Hope själv skrivit en debatt-artikel, som Aftonbladet uppmärksammat, där hon tar upp hatet hon har mottagit sedan hon postade bilden.

Läs även: Kvinnors taxiresor tar längre tid än mäns – eftersom chaufförerna flirtar med dem

”Ni kan inte förstå mängden hat jag har fått. Jag är van vid att människor tycker att jag är en gaphals, det berör mig inte. Men att se den här sortens hat mot kvinnor som strävar för jämställdhet, kvinnor som vill ha lika löner, att se det hatet är hemskt. Folk säger meningar som ’gå tillbaka in i köket’, ’kvinnliga idrottare suger’, ’vi hatar att se damidrott'”, skriver hon.

Även inom förbundet menar Hope att fördomar mot kvinnor är utbrett.

”Jag har hört både kommunikationschef och ordförande i US Soccer kalla oss ’flickor’ i stället för kvinnor”, fortsätter hon.

Hatet stoppar dock inte Hope i kampen mot lika rättigheter mellan könen. Läs mer om kampanjen här!

Läs mer:
Emma Watsons bästa citat om feminism
5 frågor påven måste ändra åsikt i – innan han kan kalla sig feminist
Zara Larssons viktiga statement mot Polens sjuka abortlag
Så reagerar kända kvinnor på Trumps seger

Bildkälla IBL