Barnskrik i natten – 5 hemsökta hus i Sverige du kan besöka

Barnskrik i natten – 5 hemsökta hus i Sverige du kan besöka

Sugen på att ge dig ut på spökjakt? Baaam har samlat fem hemsökta platser i Sverige som du kan besöka – om du vågar.

Frammegården, Värmland

Ett av Sveriges mest kända hemsökta platser ligger i Skillingmark i Värmland. Det går att övernatta men få besökare vågar stanna efter midnatt. Legenden säger att platsen där Frammegården ligger ska ha använts som avrättningsplats under 1600-talets häxjakter. Spökjägare och besökare ska ha bevittnat steg, knackningar och ljud från gråtande barn. Det sägs att två barn har omkommit av hunger och tröst efter att ha varit instängda på vinden för att sedan begravas i källaren. I det så kallade likrummet lades människor som inväntade döden på en dödsbädd där de tog sina sista andetag.

Torpa stenhus. Foto: IBL

Torpa stenhus, Västergötland

Utanför Borås finns ett hus som sägs har flera spöken i sina salar och korridorer. Det finns gråa frun, dottern till en av borgens herrar som förälskade sig i en dansk fånge. När pappan fick veta detta dödade han fången och dottern dog av sorg, hon har fortfarande inte funnit ro. Även den inmurade flickan sägs hemsöka borgen. Flickan hade varit i Danmark, där pesten brutit ut. Hennes pappa lät mura in henne levande i ett rum så att pesten inte skulle spridas. Andra vålnader kallas lille Gustav Stenbock, de vita hästarna och Greve Gustaf Otto Stenbock.

Hjortsberga prästgård, Blekinge

Gården byggdes 1757 och flera personer har vittnat om mystiska steg, barnröster och hundskall. Dessutom säger legenden att hästarna från den närliggande ridskola vägrar passera utanför prästgården. På 1980-talet påstod komminister Bengt Randolfson att han såg ett kvinnligt spöke komma gående mot honom, hörde barnskrik och såg böcker ramla ur bokhyllor i tomma rum. Han gjorde ett försök att driva ut andarna men flyttade till slut därifrån.

Schefflerska palatset, Stockholm

1700-talsbyggnaden på Drottninggatan är kanske mer känt som Spökslottet. Spökerierna ska ha pågått sedan början av 1800-talet och man har hittat ett gravvalv med kista och ett skelett i trädgården. En manlig vålnad ska ha setts i huset som sägs tillhöra någon av de förra ägarna – Hans Petter Scheffler eller Jakob von Balthazar Knigge. Det finns historier om att den senare antingen hämtades av djävulen när han dog eller ingått ett avtal med honom.

Borgvattnets prästgård. Foto: IBL

Borgvattnets prästgård, Jämtland

En gammal prästgård från 1800-talet som har besökts av tv-programmet Det okända. Huset blev känt efter att prästen Erik Lindgren på 1940-talet berättat om hur han bland annat blivit utkastad från sin gungstol. Flera besökare har berättat om steg i trappan, tavlor som följt dem med blicken och drapperier som fladdrat.

Vad säger du, vågar du övernatta?

Foto: IBL