"Att rapa moderkaka" är en mening vi aldrig sett förut.

Hilary Duff: "Jag gjorde en smoothie på moderkakan – och den var delikat!"

Att äta moderkakan är en debatterad trend. Amerikanska skådespelerskan Hilary Duff valde att göra smoothie på sin egen, efter senaste dotterns födsel.

"Att rapa moderkaka" är en mening vi aldrig sett förut.

Den amerikanska skådespelerskan och (nyblivna) tvåbarnsmamman Hilary Duff välkomnade nyligen sin dotter Banks Violet till världen. Förlossningen, som skedde i slutet av oktober ”i lugn och ro i hemmiljö”, gick enligt planerna och både mor och dotter mår bra.

Att en kändismamma får en bebis skapar såklart rubriker, men Banks Violets entré har fått lite extra uppmärksamhet: hennes mamma valde nämligen att äta moderkakan.

Och för att göra måltiden så aptitlig som möjligt valde hon att dricka den som en smoothie, blandad med frysta bär.

– Det var den godaste smoothien jag druckit! Jag var tio år när jag drack en så good smoothie senast, den var full av kalorier, juicers och massa annat gott, berättade hon i podcasten Dr Berlins informed pregnancy

Hillary Duff var först tveksam till att äta moderkakan.

– Jag var ärligt talat lite skräckslagen, säger hon i podcasten. Men teorierna om att moderkakan kunde förhindra förlossningsdepression och minska blödningar och efterbörden övertygade henne om att prova.

Det var första gången skådespelerskan åt (eller drack reds anm.) sin moderkaka. Det som inte fick plats i smoothien valde hon att frysa in som isbitar, eftersom hon inte ville äta den i tablettform.

– Jag har hört att kvinnor som ätit moderkakan i tablettform ”rapat moderkaka” som inte känts optimalt, säger hon.

Drag & Drop

Instagram embed with url: https://www.instagram.com/p/BpigFzgHTGd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Att födande mammor vill behålla sin moderkaka förekommer, men att äta den för att minska risk för depression eller andra hälsofördelar är tveksamt.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Archives of Women’s Mental Health har varken rå, tillagad eller inkapslad moderkaka potential att påverka fysisk eller mental hälsa hos modern.

Baaam har tidigare varit i kontakt med nutritionisten Anki Sundin kring samma tema:

– I djurvärlden ser vi att honor äter sin moderkaka, det är ett viktigt närings- och energitillskott. Men vi ska vara försiktiga med att dra paralleller till människor som föder under helt andra omständigheter jämfört med till exempel varghonor och giraffer. Utifrån vårt perspektiv skulle jag säga att det verkligen inte är en nödvändighet att äta sin moderkaka, det finns ingenting som säger att vi behöver det, sa Anki Sundin så och adderade:

– Det handlar snarare om en trend. Vi vill komma närmare naturen och känna oss som moder jord, det bygger på den typen av uppfattning, fortsätter hon.

Anki Sundin poängterade också att moderkakan kommer i kontakt med både avföring och urin. ”Förlossningen är ju inte en jätteren miljö”,  vilket är viktigt att ta hänsyn till, menar hon.

 

Källa: PeopleVårdfokus

Bild: Instagram OBS – montage