Historiskt beslut: Tvångssteriliserade transpersoner får ersättning

Transpersoner som tvångssteriliserats ska få en ersättning på 225 000 kronor från staten. Sverige blir det första landet i världen att erbjuda den här typen av kompensation.

Läs mer: Vill du ha en bra pension? Så mycket måste du spara redan nu

I november förra året kom regeringen med lagförslaget att staten ska betala ersättning till transpersoner som tvångssteriliserats under könstillhörighetslagen mellan 1972 och 2013. I dag fattar riksdagen beslut om lagförslaget – vilket gör Sverige till det första landet i världen som ersätter transpersoner för tvångssterilisering. Ett beslut som välkomnas av RFSL.

– Det har varit många års kamp och jag är glad att RFSL kunnat vara med och bidra till dagens historiska seger. Vi har arbetat för det här sedan 2013 när kravet på tvångssterilisering avskaffades. Det lidande det innebär att tvingas att förlora sin reproduktiva förmåga går inte att mätas i pengar, men ersättningen är en viktig del i en upprättelse för alla som drabbats, säger Emelie Mire Åsell, trans- och intersexpolitisk talesperson för RFSL.


Läs mer: 8 hbtq-dokumentärer på Netflix som engagerar och berör

Det handlar om drygt 600-700 personer som kommer att kompenseras med 225 000 kronor var. RFSL har tidigare framfört krav på en offentlig ceremoni där staten ber om ursäkt till de drabbade, en förhoppning som organisationen upprepar i dag.

– Genom hela processen har RFSL påpekat att det utöver den ekonomiska kompensationen till de direkt drabbade behövs en ursäkt till hela transcommunitiet. Nu hoppas vi att regeringen beslutar sig för att också anordna en ceremoni för att be om ursäkt för det övergrepp som tvångssteriliseringarna av transpersoner har inneburit, sen kan vi lägga Sveriges mörka historia av tvångssteriliseringar bakom oss, säger Magnus Kolsjö tillförordnad förbundsordförande för RFSL.

Foto: IBL