Höjt studiebidrag – och 6 andra budgetnyheter som påverkar dig

Höjt studiebidrag – och 6 andra budgetnyheter som påverkar dig

Knappt ett år kvar till valet och i dag presenterar regeringen sin nya budget. Och är det några som har anledning att jubla är det låginkomsttagare, föräldrar och studenter. Här är 7 budgetnyheter som påverkar dig.

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet rent ur sagt spottat ut sig satsningar under de senaste veckorna. Från gratis cellprov för alla kvinnor och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar till möjlighet att ta CSN-lån för körkort.

Så hur mycket nyheter blev det i dag när budgeten för 2018 presenterades? En del och de stora vinnarna är, förutom pensionärerna som får sänkt skatt, låginkomsttagare, föräldrar, studenter och miljön.


7 viktiga nyheter från budgeten

Höjt barnbidrag

Grattis, alla föräldrar! Från den 1 mars kommer barnbidraget att höjas med 200 kronor i månaden. I och med detta tar också Socialdemokraterna sista chansen att uppfylla ett av sina vallöften innan valet 2018.

Höjt studiebidrag

Även studenter har anledning att jubla. Som Baaam skrivit tidigare höjs nämligen den 1 juli studiebidraget med 300 kronor i månaden. Det är första gången på elva år som bidraget höjs och 475 000 studenter berörs av höjningen. Fullt studiestöd kommer nu att ligga på 11 314 kronor per månad.

Satsningar på barn och unga

Regeringen skjuter till mer pengar för sommarlovsaktiviter för skolbarn och att kollektivtrafik ska bli gratis för alla barn, i alla kommuner.

Miljön i fokus

I budgeten läggs 800 miljoner kronor för att få kommunerna att minska sin klimatpåverkan. Dessutom kommer 600 miljoner kronor att gå till att städa upp haven, 300 miljoner till att minska utsläppen inom industrin, 100 miljoner till ett stöd för grönare städer och 70 miljoner till att söka genomföra överenskommelsen i Paris-avtalet.

Har du en ny bil med högt koldioxidutsläpp? Då kommer du få höjd skatt i tre år. Har du däremot en elcykel har du anledning att bli glad. Cyklar och mopeder med eldrift ska nämligen subventioneras med 25 procent upp till 10 000 kronor. Och köper du en elbil ska du få en bonus på 60 000 kronor, det ersätter det gamla systemet med supermiljöbilspremien.

Billigare att vara med i facket

Innan Alliansregeringen ledd av Reinfeldt avskaffade den 2007 fanns en avdragsrätt för fackavgift. Den kommer nu att återinföras och uppskattningsvis kommer nära 3 miljoner personer i Sverige att gynnas av det då det blir billigare att vara med i facket.

Avdraget är en skattereduktion på 25 procent av ett års medlemsavgifter, om avgiften kostar minst 400 kronor per år.

Dyrare att spara

Har du ett investeringssparkonto (ISK) bör du lyssna nu. Schablonskatten för dessa sparfonder kommer nämligen att höjas med 0,25 procent. Det är dock väldigt lite pengar det handlar om. Har du 80 000 kronor på ett konto behöver du betala 84 kronor mer i skatt, uppger Aftonbladet.

Kortare karenstid för arbetslösa

Antalet karensdagar minskar nu från sju till sex dagar. Det betyder färre dagar innan du kan få rätt till ersättning. Dessutom sänks skatterna för sjukersättning och aktivitetsersättning. Har du maximal ersättning och en genomsnittlig kommunalskatt får du nu 2 483 kronor mer om året, uppger Aftonbladet.

Foto: IBL