Hon våldtogs av sin pojkvän – nu har de skrivit en bok om händelsen

När isländska Thordis Elva var 16 år våldtogs hon av sin dåvarande pojkvän Tom Stranger. I dag, 20 år senare, har de skrivit en bok tillsammans och föreläser om händelsen.

Det är i dag 20 år sedan. Isländska Thordis Elva, då 16 år, bodde i Reykjavik där hennes 18-årige pojkvän, australiske Tom Stranger, var utbytesstudent. Men en julfest gick något snett. Thordis drack för första gången rom och blev så full att Tom fick hjälpa henne att komma hem. Då förgrep han sig på henne – i två timmar. Kort efteråt gjorde han slut med henne. Thordis polisanmälde aldrig händelsen.

– Jag hade den felaktiga, klassiska bilden av våldtäkt, att det handlar om främmande galningar som gömmer sig i buskarna. Jag la all skuld på mig själv och berättade inte för någon, säger Thordis till Aftonbladet.

Läs också: Här är utbildningarna där mäns våld mot kvinnor blir obligatoriskt ämne


Thordis Elva blev våldtagen som 16-åring av sin dåvarande pojkvän Tom Stranger. Nu har de försonats och skrivit en bok tillsammans.

Hon utvecklade ett självskadebeteende, ätstörningar och började dricka. Nio år efter händelsen tog hon kontakt med Tom igen för att få möjlighet att gå vidare i livet. Det blev början på en mejlväxling som pågick i åtta år genom vilken de båda försökte analysera händelsen.

Missa inte: Frisörer och nagelteknologer utbildas i att upptäcka våld i nära relationer

Till sist träffades de halvvägs till varandra i Kapstaden och i sex dagar pratade de igenom allting. Nu har deras bok ”På andra sidan förlåtelsen” kommit ut och duon är i Stockholm för en föreläsning.

Många ifrågasätter varför Tom öppet berättar om att han begått en våldtäkt. Men Thordis menar att det ligger för mycket fokus på kvinnan, vad hon hade på sig, om hon var full och att de i stället vill flytta fokus till förövaren och krossa myten om våldtäktsmannen som lurar i mörka gränder. Tom håller med.

– Jag hoppas att jag genom min historia kan göra att fler diskuterar sexuellt våld, även män. Majoriteten av alla som begår våldtäkter är ju män. Jag förstår om en del kan ta illa upp för att jag framträder öppet, men det är inte min mening. Inte heller att må bättre själv eller tjäna pengar, säger Tom Stranger, i dag 38 år, till Aftonbladet.


Läs också: Efter protesterna – nu får förlossningsvården tillskott på 500 miljoner

Alla pengar Tom tjänar på boken skänker han till en kvinnojour i Reykjavik. Han säger att mycket av processen för honom har handlat om att våga närma sig minnena från de kvällen och faktiskt inse att han våldtagit en annan människa och hur mycket han förstört Thordis liv.

– I dag vet jag att jag bar på en attityd om att när en kille går ut med sin tjej så har han rätt till sex. I den känslan finns en falsk tro att man förtjänar det, blandat med sexuell lust. När jag försökt nå vad jag tänkte den kvällen hittar jag ingen önskan om att vara ond eller skada henne, men det var det jag gjorde, säger han.

Foto: IBL