Hur påverkas du av #fitspo?

Hur påverkas du av #fitspo?

Ditt instagramflöde svämmar över av platta magar, pigga açaibowls och inspirerande citat. Har du funderat på hur du påverkas av fitspo? Baaam går till botten med fenomenet.

Fitspo ser ju rätt fantastiskt ut på ytan, eller hur? Men vad döljer sig egentligen bakom begreppet? Som du förmodligen vet är det en förkortning av fitness inspiration och refererar till bilder som ska motivera ett mer aktivt och hälsosamt liv. Vad du kanske inte vet är att fitspo först dök upp som en motreaktion till den kontroversiella hashtaggen #thinspo som förbjöds i sociala medier för fyra år sedan, eftersom den uppmuntrade till sjukliga beteende kring mat.

Så kom istället #fitspo, med mottot ”stark är det nya smala” och vi bombarderades med ännu fler avklädda gymselfies, vältränade kroppar i CK-undies och avokadomackor. Hashtaggen ruvar idag på över 30 miljoner bilder. Föreläsaren och chefredaktören Johanna Arogén driver Livskick.nu där hon ofta skriver om hälsoideal i sociala medier. Hon anser att alla de här snygga och perfekta bilderna lätt förvillar oss.

– Fitspo-taggen är lurig för den utger sig för att handla om hälsa, men den gör ju inte riktigt det. Det handlar inte om att ta sig upp ur soffan och gå en promenad, utan det handlar om att nå en speciell målbild som är en viss typ av kropp som är likadan på alla bilder. Vi blandar ihop hälsa med skönhet och människor lockas av drömmen om att se ut som på bilderna.

Hur bilderna får oss att må är förstås individuellt, men det finns undersökningar som visar att de kan ha en tvärtomeffekt. Vi drabbas av sämre självförtroende, ångest och stress. Samtidigt menar många att de blir peppade av fitspo och att bilderna får träningen eller motionen, som ju faktiskt är väldigt bra för oss, att bli av. Slentrianfördömer vi fitspo? Nja. Som vanligt handlar det om balans.


Amelie Håkansson, träningsinfluencer och PT.

Att vilja vara en sund träningsinspiratör och samtidigt ha ambitionen att locka följare till ett stort instagramkonto är inte lätt, det vet träningsbloggaren Amelie Håkansson som driver det populära kontot ”Fit by Ammie”.

– Det är lite tricky för mig. En del av mitt jobb är att sprida motivation, inspirera människor att leva hälsosamt och lägga upp fina bilder samtidigt som det inte bara ska handla om utseendet hela tiden. För mig är det jätteviktigt med en balans och därför lägger jag upp bilder där jag äter middag, dricker vin och tar ur brödkorgen. Livet är ju inte bara gröna smoothies, säger hon.


Sofia Sjöström, aka PT-Fia.

Hälsoinspiratören och bloggaren Sofia Sjöström gillar inte den bild som fitspo-taggen oftast ger av hälsa och träning.

– Det är oroväckande för att många får intrycket att det är det här som träning och hälsa handlar om. Hur man ser ut, att man ska träna på ett visst sätt, att man måste gå på ett gym och ha små träningskläder. Det är så lätt att tappa perspektivet.

Sofia, som dagligen bloggar och instagrammar om träning och hälsa, berättar att hon gör aktiva val för att människor inte ska bli stressade av hennes bilder och texter.

– Jag tänker på det jättemycket och väljer aktivt bort det de delarna.

Australienska träningsprofilen Essena O´Neill var en av de största fitspo-stjärnorna på instagram när hon plötsligt la ner sitt konto förra året, samtidigt som hon berättade att allt var fejk och att hon bantat för att få fler likes. I ett Youtubeklipp där hon tog farväl av sina följare sa hon: ”Jag har skapat en bild av mig själv som jag tror andra känner är ouppnåelig och jag har insett hur hemskt det är”. Idag driver hon sajten Let´s Be Game Changers och en videokanal där hon berättar hur hon manipulerade bilden av sig själv.

– Hon startade en ny webbsida för att visa den ofiltrerade sanningen och det är ju jättebra på ett sätt, ett bra initiativ men jag vet inte hur mycket det gör. Det behövs fler som gör samma sak för att det ska göra ett avtryck. Det glöms så snabbt, säger Sofia Sjöström.

Sofia drar en parallell mellan Instagram-stjärnor och modeller som tjänar pengar på sitt utseende och lägger timmar på den perfekta bilden.

– Många bloggare och instagrammare har ju egna fotografer som är proffs och det är massa utrustning och speciellt ljus. Man måste tänka på att det är deras jobb att göra det här, det får man inte glömma. Det är inte två minuter och poff så har de den där bilden! De tjänar pengar på att se perfekta ut.

Trots att många av oss egentligen vet att bilderna inte visar sanningen så är det svårt att inte påverkas av den drömmiga Insta-världen där alla lår är släta, magarna pumpade med abs och varje frukost helt perfekt.

– Man lockas av det trots att man vet att det är fejk. De här bilderna vill ju på ett eller annat sätt sälja något till oss. Det är jättesvårt och det enda sättet är att vara medveten och tänka aktivt och kritiskt, det här är inte på riktigt. Medvetenhet är nog nyckeln, menar Johanna Arogén.

Amelie Håkansson är inne på samma spår. Hon menar att det är viktigt att vara eftertänksam och kritisk och att inte jämföra sig med sådant som inte är på riktigt.

– Men det är lättare sagt än gjort. Och jag vet, det låter klyschigt men vi är alla på vårt eget ställe i vår egen träningsresa och vi måste acceptera att vi inte är perfekta. Man måste komma ihåg att på Instagram ser vi endast noga utvalda delar.

Johanna Arogen driver Livskick.nu.

Så vart är trenden på väg? Johanna Arogén tror inte att den är på väg att bromsa in riktigt än, även om en motreaktion fötts.

– I USA är hashtaggen #stopfitspiration stor, och där är det överlag mycket större att man ska motreagera. Det finns många bloggar och instagramkonton som aktivt lyfter frågan. I Sverige ser vi det inte lika mycket än, men det bubblar just nu, och vi på Livskick är nog de som hörs mest. Frågan är vad som händer sen, för det kommer en motreaktion och så föds nästa ohälsosamma trend.

Vi kan förmodligen räkna med att hälso- och träningsbilder som uppfattas som stressande kommer fortsätta postas. Och vad din kompis blir peppad av kan vara ångestframkallande för dig. För visst kan fina bilder vara motiverande, och visst är det härligt ta del av inspiration från vältränade människor. Men det gäller att vi är medvetna om att det är en ensidig och redigerad bild av verkligheten vi ser i sociala medier. Vi behöver även påminna oss själva om att inte blanda ihop utseende och hälsa, vilket är lättare sagt än gjort i vår bilddrivna, superkommersiella samtid.

Av: Jenny Thorell och Karin Nordin
Foto: Thinkstock, privat, Amelie Håkansson

Läs mer
När vänskapen blir en tävling – psykologens bästa tips