I dag är det kvinnodagen – men vad händer sen?

Som feminist är det lätt att kämpa för jämställdhet den 8 mars – och mindre lätt de resterande 364 dagarna om året. Baaam har samlat några sätt för att fortsätta kampen även efter kvinnodagen.

Läs mer: Jo, kvinnor får högre löner – men det går riktigt långsamt

Den internationella kvinnodagen infaller den 8 mars varje år sedan 1978. Varje år fylls vi av kämpaglöd och frustration över sexismen och orättvisorna i samhället, hyllar kvinnorna som har krossat glastaket och lovar oss själva – och andra – att alltid ta kampen för kvinnors rättigheter.

I dag har du kanske demonstrerat, hållit ett brandtal om feminism på arbetsplatsen eller till och med strejkat. Men vad händer efter den 8 mars? Sexismen försvinner inte, diskrimineringen försvinner inte, patriarkatet försvinner inte. Det är lika viktigt att kämpa för kvinnors rättigheter alla andra dagar på året – här är fem olika sätt att föra kampen vidare.


Donera och engagera dig

Det behöver inte handla om några stora summor. En hundralapp till en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter kan räcka långt. Om du inte har möjlighet att donera pengar kan du alltid donera din tid och energi och engagera dig på fritiden. Kvinna till Kvinna, Roks, Föreningen Tillsammans, Tris och Fredrika Bremer Förbundet är några av många organisationer som på olika sätt jobbar för kvinnors rättigheter.

Läs också: Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön

Läs, lyssna och lär

Vi kan alltid vara mer lyhörda för andras perspektiv och historier. Skaffa kunskap om vad feminism faktiskt innebär, var medveten om dina egna privilegier och kom ihåg att förtryck och diskriminering är intersektionellt integrerade. Det vill säga att saker som kön, hudfärg, klass och funktionsvariationer påverkar varandra.

Håll dina medsystrar om ryggen

Lyft upp och försvara kvinnor i din vardag. Hör du en sexistisk kommentar riktad mot en tjej på bussen? Säg ifrån. Utsätts din kollega för sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Stå upp för henne. Vi utsätts för tillräckligt mycket skit från män i våra liv – välj att aktivt backa och lyfta upp kvinnorna.

Läs också: Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen

Gör din röst hörd

Våga yttra dina åsikter om frågorna du brinner för. Är du missnöjd med jämställdheten i Sverige? Låt politikerna veta det. Du kan göra allt från att delta i demonstrationer, skriva under protestlistor, engagera dig politiskt till att bara skriva en status i sociala medier.

Ta hand om dig själv

Det är svårt att krossa patriarkatet om man själv inte mår så bra. Glöm inte att ta hand om dig själv – oavsett på vilket sätt det sker. Det kan handla om en kväll med din familj, en massage, en timme med en terapeut eller vad som helst som får dig att må bra. Det är okej att ta en paus när allt känns överväldigande och omöjligt. Vila, plåstra om dig själv och samla energi – då orkar vi alla kämpa mycket längre.

Foto: IBL