”Jag gick med en känsla av skam” – Icona Pop om sexuella övergrepp

Alldeles för många tjejer har varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp. För Baaam berättar Icona Pop om sina upplevelser av det.
503 Service Unavailable

Caroline Hjelt och Aino Jawo är succéduon Icona Pop som tagit världen med storm med sin musik. Nyligen släppte de singeln ”Brightside” och när de var i Sverige träffade Baaam dem för att prata om något lite annorlunda – sexuella övergrepp. Varför är det egentligen så svårt att prata om?

– Jag tror att många undrar om det kanske var deras fel att det hände? Tänker att ”råkade jag säga något som gav förhoppningar kanske?” och ja, det kanske man gjorde men man kanske ändrade sig och då spelar det ingen roll. Man får alltid ändra sig, säger Caroline och fortsätter:

– Gå alltid tillbaka till din magkänsla – säger den att det inte var okej så var det inte det. Det är lätt att tvivla och ifrågasätta sig själv men gör inte det. Det är du som drar gränsen.


Duon menar att man måste våga säga i från mer än vad man gör – och om fler vågar det kommer det bana väg för att ännu fler törs säga nej.

– Vi har pratat mycket om konfrontation och hur viktigt det är att direkt säga ifrån. Det är så lätt att bli efterklok men om man omedelbart säger att ”ursäkta mig, men vad håller du på med? Det där var inte okej” så kan man gå stolt därifrån, säger Caroline.

– Det är lätt att man blir chockad när något händer och att det förlamar en – men man får som en kick när man säger till, fyller Aino i och Caroline fortsätter:

– Och vågar man inte själv – be en vän att säga till. Stå upp för varandra!