Ida Östensson om Mikael Lustigs utspel: ”Det måste vara slut på skitsnacket”

Ida Östensson om Mikael Lustigs utspel: ”Det måste vara slut på skitsnacket”

"Jävla fittor är de", skrek fotbollsspelaren Mikael Lustig om de italienska fasen under gårdagens match. Ida Östensson från Make Equal förklarar varför det inte är okej.

Läs mer: Därför vägrar damlandslaget på Fotbollsgalan (vi förstår dem)

Efter gårdagens fotbollsmatch mot Italien tog sig Sverige vidare till VM – och överallt hyllas bragden. Men när den svenska nationalsången spelades innan matchen buade de italienska fansen och efteråt skrek spelaren Mikael Lustig:

– Jävla fittor är de!

Han förklarade senare utbrottet med att buandet gjorde honom förbannad och att fansen borde visa respekt, men att det antagligen hjälpte honom att tagga till inför matchen. Under presskonferensen dagen efter kommenterade den svenska förbundskaptenen Janne Andersson utbrottet med:

– Det han sa var mindre lämpligt och inte bra.

Många har reagerat på Lustigs ordval och han både kritiseras och försvaras på Twitter.

Ida Östensson, grundare och ordförande för jämlikhetsstiftelsen Make Equal, tycker att det är viktigt att vi säger ifrån vid alla sexistiska kommentarer.

– I USA har vi Donald Trump som säger ’grab them by the pussy’. I Sverige har vi bland annat Mikael Lustig som i gårdagens match Sverige mot Italien skriker ’jävla fittor de är’ till Italiens publik.

Hon menar att det är lätt att se Lustigs kommentar som en bagatell men att det snarare är viktigt att stoppa den här jargongen innan det går för långt.

– Utan de här sexistiska kommentarerna och grabbjargongen i botten av våldspyramiden kan inte det som är i toppen av våldspyramiden existera – våldtäkterna, mord och annan grövre våld. Därför måste det vara slut på skitsnacket och därför är det viktigt att vi alla säger ifrån vid sexistisk jargong.

Foto: Kristina Wicksell, IBL