Ilska mot Måns Zelmerlöws samekolt – ”Lika illa som n-ordet”

Måns Zelmerlöw bär samisk kolt i sitt nya tv-program. Och det har väckt stort anstöt bland många samer. ”Som en som blackface-sminkning” säger Sofia Jannok.

Läs också: Vad är kulturell appropriering? Vi reder ut en gång för alla

Måns Zelmerlöw håller just nu på med inspelningarna till en ny säsong av sitt tv-program ”Chevaleresk”. I den finns ett inslag där han och programledarkollegan Alexander Wiberg besöker Norrbotten för att hitta ”fem flärdfulla färdmedel på snö och is”, uppger Aftonbladet. Men därtill bär även Måns en dräkt som påminner om en samisk kolt – och det har väckt stor ilska.


En av de som reagerat på tilltaget är den samiska artisten Sofia Jannok. På sin Instagram skriver hon att den samiska folkdräkten inte är som vilket annat klädesplagg som helt – den är hela det samiska folket.

”Våra kläder är vår hudfärg. (…) Varenda mönster har en tanke, en symbol, en personlig koppling till bäraren där geografi, identitet och hela ens folk ingår, där släkten generationer tillbaka vackert är sammanflätade med nutiden”, skriver hon.

Hon fortsätter med att poängtera att dräkten inte är en riktig kolt, något som därtill är ännu mer vanhedrande.

”Om den åtminstone vore äkta så skulle Måns Zelmerlöw med team ha träffat en samisk representant för Duodji (den slöjd och konsthantverk som tillverkats av samer, reds. anm.) och förhoppningsvis lärt sig skillnad mellan respekt och rasism”, skriver Sofia Jannok och fortsätter:

”För att vara riktigt tydlig: precis som att l-ordet är lika illa som n-ordet, så är Måns utklädnad lika illa som blackface-sminkning”.


Läs också: Nazist eller mexikan – 10 kostymer du bör undvika på Halloween

I Aftonbladet säger MTG Sverige att de inte har några planer på att be Måns ta av sig kolten och att bilderna ger ett missvisande intryck av inspelningen.

– Vi har inte för avsikt att på något sätt klampa på någons tår eller kränka någon, utan det här har gjorts med största möjliga respekt och kommer förklaras grundligare i programmet, säger Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige till Aftonbladet.

Hon menar att kläderna kommer att få sin förklaring i programmet och att hon inte känner till att de skulle vara felaktiga.

– Vi har gått tillbaka och sett vad vi har spelat in och anser att vi ger en ganska bra helhetsbild av hela kulturen och folkdräkter i inslaget. Det är klart beklagligt om någon har tagit illa upp av de fragment som kommit ut hittills av programmet, men vi ber dem att titta på ”Chevaleresk” i sin helhet när det väl sänds och om det kommer kritik efter det så kommer vi ta det i beaktande, säger Susanne.


Läs hela Sofia Jannoks inlägg här:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Foto: IBL/Instagram