Instagram börjar begränsa användare

Instagram lanserar ny funktion – för att motverka mobbning

Instagram introducerar en ny funktion för att minska nätmobbningen. En funktion som är tänkt att mana eftertanke – och hindra personer från att posta elaka kommentarer i affekt.

Instagram gick nyligen ut med att de kommer lansera en ny funktion vars syfte är att motverka näthat. Detta efter att plattformen samtalat med unga användare som uttryckt att de saknar ett verktyg som arbetar mot hat – och som riktar sig till mobbarna, inte de mobbade.

Den nya funktionen använder sig av artificiell intelligens (AI) som analyserar alla kommenterar. Verkar någonting stötande eller kränkande kommer ett meddelande med texten ”Är du säker på att du vill posta detta?” komma upp innan kommentaren publiceras. Förhoppningen är då att användaren ska ångra sig och dra tillbaka kommentaren innan den blir offentlig.

Instagrams nya kommentarsfunktion

Exempel på hur den nya funktionen kommer att se ut. Foto: Instagram

Verktyget finns redan nu hos vissa användare, och kommer inom kort att lanseras hos alla.

– I samband med tidiga tester av funktionen har vi kunnat se att personer väljer att dra tillbaka sin sårande kommentar och i stället skriva något mindre elakt när de fått en chans att reflektera, skriver Adam Mosseri, chef över Instagram, i ett pressmeddelande.

Elaka användare ska kunna begränsas

Förutom kommentarsfunktionen kommer ytterligare ett verktyg mot mobbning och hat att lanseras på Instagram. Uppdateringen kommer ge användarna möjlighet att ”begränsa” personer som beter sig illa. I praktiken betyder det att eventuella kommentarer och meddelande från användare man valt att begränsa inte syns på ens konto.

– Vi har förstått att de som blir utsatta för mobbning inte vågar blockera, avfölja eller anmäla mobbare, då detta bara skulle kunna eskalera situationen. Särskilt om de tvingas interagera med mobbaren i verkliga livet, skriver Adam Mosseri.

Källa: Instagram
Foto: TT

Läs mer:

Meghan Markles uppmaning: Följ Greta Thunberg på Instagram

Recap: Näthatet mot Durmaz – bara botar eller verkligt hat?

Varför har alla blå profilbild och VAD har hänt i Sudan? Baaam reder ut