Instagrams villkor i fyra enkla punkter – detta går du faktiskt med på

Hur ofta har du inte godkänt avtal utan att läsa ett enda ord? För ofta, visar det sig när vi nu vet vad du går med på när du när du klickar "ja".

”I have read and accepted the terms and conditions” kan mycket väl vara världens största lögn – för hur många har på riktigt läst och förstått innehållet i texten?

Jenny Afia är advokat och var med i en brittisk forskningsgrupp som skulle undersöka hur ungdomar och barn använder internet. Det gruppen kom fram till är att de inte har någon som helst aning om vad de går med på när de godkänner villkor på sociala medier.

”Det här är allvarligt. Unga människor ger bort personlig information helt utan att tänka på det och utan att förstå vem som får ta del av informationen och vad de kan göra med den” skriver hon i rapporten, uppger Washington Post.

Läs också: Instagrams nya uppdatering avslöjar dig när du tar en screenshot

När hon bad några ungdomar att läsa igenom Instagrams villkorssida lyckades de inte läsa klart och förstod heller inte vad som stod – vilket kan bero på att sidan är över sju A4 lång och innehåller mer än 5 000 ord. Därför satte sig Jenny ned och skrev om villkoren till mer läsbart språk som kunde få plats på en A4.

Så här blev resultatet (och det kan appliceras på de flesta sociala medier):

– Använd inte någon annans konto utan deras tillstånd och försök heller inte att lista ut deras inlogg.

– Mobba ingen och lägg heller inte upp något elakt om andra människor.

– Du äger bilder och videor du lägger upp men vi får använda dem, låta andra använda dem och andra människor kan betala oss för att använda dem och du kommer då inte att få betalt för det.

– Även om du är ansvarig för informationen du lägger upp på Instagram kan vi spara, använda och dela din personliga information med andra företag. Det inkluderar information som ditt namn, din mejladress, din skola, var du bor, bilder, telefonnummer, vad du gillar och inte gillar, var du är, vilka dina vänner är, hur ofta du använder appen och annan information som din födelsedag, vilka du chattar med och vad som står i privata meddelanden.

Hur många av Instagrams över 600 miljoner användare tror du är medvetna om detta?

Läs mer:
5 Instagramkonton du borde följa för karriärs-inspo
Instagramstjärnorna med miljontals följare – som du inte kände till
De 20 mest instagrammade platserna 2016 – var du där?

Bildkälla: Unsplash/Bruno Gomiero