Instagrams nya uppdatering kan rädda liv

Instagrams nya uppdatering gör det lättare att flagga för vänners oroväckande beteende, och erbjuder mer hjälp till personer med ångest och självskadebeteende.

Läs mer: Bianca Ingrosso: ”Jag kunde inte äta en morot utan att vilja spy”

Sociala medier är inte bara platsen där du lägger upp en snygg selfie eller upptäcker nya sminktrender, det kan också vara en plats där folk uttrycker ångest och rop på hjälp. Instagram lanserar nu nya verktyg som gör det lättare för dig att agera om du ser en att väns inlägg handlar om självskadebeteende, ätstörningar, depression eller självmord, skriver Seventeen.

Med den nya funktionen kan du som är orolig göra en anonym anmälan. Vännen kommer då få ett meddelande om att någon såg hens inlägg och är orolig, och att Instagram hjälper till att förmedla stöd om det behövs. Sedan erbjuds olika alternativ till hjälp: kontaktuppgifter till en hjälplinje (beroende på var du befinner dig), möjligheten att prata med en vän eller tips och stöd.

– Vi har lyssnat på experter på psykisk hälsa som har sagt att hjälp från nära och kära kan spela stor roll för de som inte mår så bra. Samtidigt har vi förstått att vänner och familj vill erbjuda stöd, men vet inte hur de bäst ska gå till väga, säger Instagrams Marne Levine till Seventeen.

En del hashtaggar kopplade till självskadebeteende sedan tidigare borttagna på Instagram, men de hashtaggar som befinner sig i en gråzon kommer också att leda till ett stödmeddelande och erbjudas hjälp.

Läs även:
Så ska Instagram stoppa närhat med smart funktion
Ruby Roses starka text om sin depression: ”Jag kunde inte känna lycka”
Superwoman-syndroment – perfekta, duktiga – och utbrända

Foto: IBL