Internet 30 år nostalgi sajter

Internet fyller 30 år – minns du dessa tio nostalgisajter?

Hängde du på Lunarstorm? Eller var Playahead mer din grej? Förbered dig på internet-nostalgi om 3-2-1...

Idag är det exakt 30 år sedan Tim Berners-Lee gick upp och presenterade en idé han kallade Mesh på det prestigefyllda partikelfysik-laboratoriet CERN. Idén var ett databassystem som han valde att kalla ”web”. Resten är, så att säga, historia. World Wide Web, eller WWW som det snabbt kallades, var fött och inget blev sig likt igen.

Fast mycket har ju såklart hunnit förändrats på de 30 år som gått sedan dess. Här är 10 sajter du kanske hängde på i nätets barndom.


Lunarstorm

Du hade en tecknad profilbild, hängde i ditt krypin och skrev *gULliGa tEXteR*. Bjarne var coolast i klassen och du kände dig som en äkta hacker när du lärde dig att koda texten så att du kunde få lite olika färger.

Playahead

Plötsligt var Lunarstorm SÅÅÅÅÅ 2003 och Playahead, eller PA, var stället att hänga på. Här svarade vi drygt på frågor på vår sida, betalade sjuka pengar för platina-VIP från föräldrarnas hemtelefon och hade Goo Goo Dolls-låtar på autoplay.

Helgon

Om du istället spenderade dina tonår med svart hår, lyssnandes på Nine Inch Nails och (om du bodde i Stockholm) med att hänga på Lava i Kulturhuset lär du istället för PA haft Helgon. Här var vi inga helgon, precis, men desto mer alternativa och insatta i Irakkriget. Och typ, var man kunde köpa billiga nitbälten.

Skunk

Var du lite för cool för Lunarstorm men inte riktigt cool nog för Helgon kanske Skunk var din grej. Här var vi lite snällare, lite färre och kanske hade lite tråkigare.

Snyggast

Du laddade upp en bild och sen rejtade folk om du var snygg eller inte. Kanske inte det mest PK och typ helt mobbningsgaranterat. Men det var 2005. Vi visste inte bättre.

Funplanet

Du säger att du var här för att spela spel – men egentligen var du här för att chatta med folk och låtsas vara typ ”Sara, 28”.

Blip

Om du inte hängde på TV4:s spelsajt, gjorde en egen gladiator som du sedan lät bli tjock och förlorade i alla spel – vem var du ens?

Bilddagboken

Du laddade upp svartvita och lite pixliga bilder tagna med en riktigt dålig digitalkamera och skrev inte-så-kryptiska texter om att du var en ledsen tonåring. Och sen tog du och dina vänner massa knasiga bilder som ni laddade upp från olika filmkvällar och temys ni fixade. Det var ett enklare liv då.

Altavista

Googl-vad? Altavista var stället man gick till när man behövde information, punkt slut. Att man typ ALDRIG hittade något man letade efter var ju då normalt och inget man reflekterade över. Det var ändå bättre än att slå upp i de gröna tunga böckerna hemma och läsa daterad information om Jugoslavien och Ceylon.

Hamsterpaj

I stort sett allt kul på nätet hände på Hamsterpaj. Här spelade du dumma spel där du matade fiskar, kollade på videos som ”Taking the Hobbits to Isengard” och bara spenderade timmar med att hänga runt och hitta saker. Nätets Leo’s Lekland, kan man säga.

Ännu mer nostalgi hittar du här:

16 datorspel du spelade om du var barn på 90-talet
23 musikvideor du älskade om du var ung på 90-talet
Test: Hur många av de här barnprogrammen från 90-talet har du sett?