Recap på 5 minuter: Konflikten mellan Israel och Palestina – detta har hänt

Varför krigar Israel och Palestina? Vad ligger bakom konflikten? Här ger vi dig en lättläst sammanfattning om konflikten mellan Israel och Palestina på bara 5 minuter.

Se Amanda Gormans diktläsning vid Joe Bidens installation
1:45
Drag & Drop

Konflikten mellan Israel och Palestina har ofta kallats för världens svåraste konflikt. Vad som i grund och botten handlar om två folk som vill åt samma landområden har genom decennium trappats upp och skapat allt större konflikter.

Allt började 1948 när staten Israel upprättades i det redan existerande landet Palestina, och palestinierna protesterade. Idag står ett splittrat palestinskt folk på ena sidan konflikten och ett militärt starkt Israel med stöd från USA på andra sidan.

Under åren har otaliga försök gjorts för att skapa fred, utan att lyckas. Många länder menar att den enda lösningen är att skapa två separata stater, dels den nuvarande israeliska, men också en egen palestinsk stat.

Känns det fortfarande rörigt och komplicerat? Här går vi igenom hela konflikten, från 1880-tal fram till idag – men på ett förenklat sätt.

Drag & Drop

Bakgrund till konflikten mellan Israel och Palestina

Från 1517 var Palestina en del av Osmanska riket (dagens Turkiet). Sedan 1880-talet har europeiska judar flyttat till Palestina, som innan dess bestod av judar, kristna och framför allt muslimer. Palestina utgör idag både dagens Israel och ockuperade palestinska områden som Gazaremsan och Västbanken.

Under 1800-talet sågs Palestina som en lämplig plats för att upprätta en egen judisk nationalstat. Detta enligt den judiska ideologin och rörelsen som kallas sionismen.

1917 erövrades Palestina istället av britterna. Samma år antog Storbritannien den så kallade Balfourdeklarationen som stöttade idén om en judiskt nationalstat i Palestina – men på villkor att det inte skulle inverka på de icke-judiska samhällena i området.

Araberna såg Balfourdeklarationen som ett svek och förhoppningarna om en stark och enad arabstat i de områden som frigjorts från turkarna krossades.

FN:s föregångare, Nationernas Förbund, gav Storbritannien i uppdrag att styra Palestina som ett så kallad mandatområde, och Palestina fick då för första gången fast markerade gränser.

Konflikten mellan israeler och palestinier har lett till mängder av upplopp och demonstrationer genom åren. På bilden: Palestinska demonstranter i sammandrabbningar med israeliska trupper i staden Nablus i maj 2021.
Konflikten mellan israeler och palestinier har lett till mängder av upplopp och demonstrationer genom åren. På bilden: Palestinska demonstranter i sammandrabbningar med israeliska trupper i staden Nablus i maj 2021.

1948: Israel blir en judisk stat

Efter andra världskrigets fruktansvärda brott mot det judiska folket bestämmer FN att en judisk stat ska upprättas. Den 29 november 1947 föreslår man att platsen för den nya staten ska vara belägen i Palestina. Palestina delas i två delar: en judisk och en arabisk stat. Därmed upprättas Israel.

De arabiska staterna vägrar och ett krig bryter ut. Israel segrar i kriget och drygt 700 000 palestinier flyr från sina hem till flyktingläger utomlands eller på Västbanken och på Gazaremsan (områden som senare tas över av Israel).

Israeliska judar kallar kriget för ”självständighetskriget”, medan palestinierna använder ordet ”Al-Nakba”, eller ”katastrofen” om händelsen.

1967: Sexdagarskriget

Nästa krig i konflikten kallas sexdagarskriget och är mellan Israel på den ena sidan och Egypten, Jordanien och Syrien på den andra. Inom sex dagar hade Israel slagit ut sina motståndare. Israel tar härmed kontroll över Gazaremsan och Sinaiöknen från Egypten, Västbanken med östra Jerusalem från Jordanien, och delar av Golanhöjderna från Syrien.

1990-tal: Fredsavtal lyckas och misslyckas

Under 1990-talet accepterade palestinska ledare Israels existens. I de så kallade Osloavtalen kom Israel och Palestine Liberation Organization (PLO) överens om att en egen palestinsk stat skulle skapas inom en femårsperiod och man började skissa på ett avtal.

De kom överens om att en palestinsk myndighet skulle upprättas, och äntligen verkade freden vara nära. Men planerna om det fredliga avtalet höll inte länge, 1995 blev Yitzhak Rabin, Israels premiärminister, mördad av en judisk extremist. Yitzhak Rabin sågs för många som en fredshjälte, men samtidigt tog en del israeler avstånd från Rabin och menade att han var en landsförrädare eftersom han "ingått avtal med fienden". Efter att Yitzhak Rabin dödats slopades planerna om det fredliga avtal som han så länge kämpat för.

2008-2014: Krig i Gazaremsan

Medlemmar ur Hamas kör med vapen genom Gaza i en 'anti-Israel'-demonstration.
Medlemmar ur Hamas kör med vapen genom Gaza i en "anti-Israel"-demonstration.

2008 - 2009 utbryter krig mellan Hamas (tidigare politiskt parti i Västbanken, men enligt EU idag en terroristorganisation) och Israel. Kriget varade i 22 dagar och 13 israeler och 1391 palestinier dör. Israel isolerar Gaza via både land, luften och havet.

2012 startar nästa krig mellan Hamas och Israel. Israel har då dödat en ledare i Hamas, varpå de skjuter raketer mot civila israeler. Israel svarar med stridsflyg. Konflikten dödar sex israeler och 167 palestinier.

2014 är kriget i Gaza igång igen, nu ännu större och mer förödande. Många civila dödas på den palestinska sidan, vilket gör att Israel får stor internationell kritik. 2200 palestinier, de flesta civila, och 72 israeler, de flesta soldater, dör.

En utplånad stad i Gaza.
En utplånad stad i Gaza.

2014: Sverige erkänner staten Palestina

Sverige har hela tiden haft ett stort utvecklingssamarbete med Palestina som pågått sedan 1990-talet. Målsättningen har varit att Palestina ska bli en självständig, livskraftig, sammanhängande och demokratisk stat som lever sida vid sida med Israel i fred och säkerhet, som det går att läsa på Svenska regeringens hemsida.

Av FN:s 193 medlemsstater har 137 erkänt Palestina som en egen stat. Sammanlagt består dessa 137 stater av 80 % av världens befolkning. Sverige erkände staten Palestina den 30 oktober 2014.

Efter 2015: Fredsprocessen avstannar

Efter de många krig som bekämpats fram till 2015 tycks fredslösningen idag längre bort än någonsin. När Barack Obama var vid makten i USA gjordes ett försök att återuppliva fredsförhandlingarna, men det misslyckades. Israel fortsätter istället att expandera sina bostäder och sitt leverne i de ockuperade områdena, vilket betraktas som illegalt enligt internationell rätt.

2021: Konflikten trappas upp igen

Palestinier i Gaza bär ut delar av sina tillhörigheter som finns kvar i de sönderbombade husen.
Palestinier i Gaza bär ut delar av sina tillhörigheter som finns kvar i de sönderbombade husen.

Från april 2021 har konflikten mellan israeler och palestinier återigen ökat. Vad som ligger till grund för det är att israelisk domstol beslutat att över 70 palestinier ska vräkas ur Sheikh Jarrah (ett område i Jerusalem). De anses nämligen bo på historisk mark ägd av judiska föreningar innan Israels grundandes 1948.

I maj i år stormade israelisk polis moskén Al-Aqsa för att stoppa ett pågående upplopp, vilket resulterade i över 300 skadade palestinier. Detta har i sin tur lett till flera veckors angrepp utfärdade av Israel mot Gaza med hjälp av raketer. Över 200 människor, varav 63 barn, har dött i Gaza under de senaste veckorna. Samtidigt är över 18 sjukhus attackerats.

5,7 miljoner palestinier på flykt

Idag är omkring hälften av palestinierna flyktingar, vilket motsvarar runt 5,7 miljoner människor. Sedan de flydde under kriget 1948 har deras barn och barnbarn aldrig fått återvända hem, trots att de har rätt att göra det enligt FN. De palestinska flyktingarna bor idag längst med Gazaremsan och Västbanken, samt i Jordanien, Egypten, Libanon och Syrien.

Foto: TT Källa: Utrikespolistiska institutet, Regeringen.se, Svenska FN-förbundet, Svt.se