Av: Joel Arvidsson
Johannes var 20 år och trött på att bo hemma hos föräldrarna. Han behövde en lägenhet och bestämde sig för att ljuga för att få ut pengarna – till bankmannen sa Johannes att han behövde kontanter för att köpa en bil. Planen fungerade, banken ställde inga följdfrågor.
Via en bekant fick han kontakt med en svartmäklare som kunde sälja honom ett kontrakt på en attraktiv adress på Södermalm i Stockholm. För 250 000 kronor i kontanter skulle lägenheten bli hans. Ett pris som i dag hade varit betydligt högre.
– Det var läskigt, jag hade ju gett honom pengarna innan allt var löst, säger Johannes.
Läs också: Svartkontrakten tokökar – ändå fälls nästan ingen för det
För att få kontraktsköpet att se ut som ett vanligt byte fick han instruktioner av mäklaren att skriva sig på en annan adress på Södermalm i närmare ett och ett halvt år. Sedan skulle nycklarna till ettan bli hans.
Trots att han inte fått lägenheten hade han betalat hela summan till svartmäklaren. Väntan var plågsam.
– Det var läskigt, jag hade ju gett honom pengarna innan allt var löst. Självklart finns det en risk att mäklaren blåser en och tar pengarna, men han kändes precis som en vanlig mäklare, säger han.
Han blev inte blåst. Precis som svartmäklaren lovat fick Johannes nycklarna ett drygt år efter han lämnat över pengarna. Lägenheten på Södermalm blev Johannes hem i flera år. För sina vänner ljög han och sa att han fått ett förstahandskontrakt via kontakter till sina föräldrar.
– Några få av vännerna visste men långt ifrån alla. Men det var ju inget ovanligt. Jag vet att två av mina vänner också köpte svartkontrakt. En av dem säljer sitt nu, tror jag.
Läs också: Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka
Köpmetoden Johannes och hans mäklare använde sig av kallas för skenbyte – via en svartmäklare säljs ett förstahandskontrakt vidare, och transaktionen kan genomföras utan fastighetsägarens vetskap genom att maskera affären som ett vanligt lägenhetsbyte.
Ibland ligger fastighetsägarna bakom affären och får en del av pengakakan. SvD har talat med fastighetsägaren Stefan som berättar om metoden.
– Om det finns ett ledigt kontrakt i fastigheten kan man sälja det dyrt eftersom det är en hög efterfrågan. En mäklare sköter pengarna och kontakterna, det enda ägaren gör är att skriva på kontraktet, säger Stefan som vill vara anonym.
Han säger att vissa fastighetsägare satt i system att ta ett arvode för omskrivning av förstahandskontrakt. Summan kan variera från 20 000 till 100 000 kronor beroende på var fastigheten ligger. Riskerna med att sälja kontrakt är försumbara, menar han. Så länge som fastighetsägaren är med på affären och köparen är seriös finns det inget att oroa sig över.
– De bästa kunderna är alltid poliser och åklagare, för de brukar aldrig tjafsa, säger Stefan.
Läs också: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand
Efter flera år i ettan på Södermalm ville Johannes och hans flickvän köpa en bostadsrätt utanför tullarna. En stor del av kontantinsatsen skulle täckas genom att sälja förstahandskontraktet. Därför kontaktade Johannes samma svartmäklare som tidigare sålt ettan till honom.
– Alla mäklare som sysslar med det här ser likadana ut. De är bara massa Svenssons i 60, 70-årsålderns med sol- och vårare-utstrålning som åker till Thailand varje år.
Att sälja kontraktet visade sig inte vara lika smidigt som att köpa. När försäljningen redan gått igenom började mäklaren hota Johannes och krävde ytterligare 10 000 kronor.
– Helt plötsligt ringde han mig och ville ha mer pengar än det vi hade kommit överens om. Det var som ett skämt. Det slutade med att jag fick 200 000 blankt, men vad köparen betalade var väldigt hemligt. Men de betalade bra mycket mer än vad jag pröjsade, garanterat, säger Johannes.
Att det är olagligt att sälja sitt hyreskontrakt brydde sig inte Johannes om.
– Vi körde på bara. Klart att det slog en ibland, men det kändes värt att chansa. Risken är så liten, jag tänkte att det var typ lite som att köra för fort med en bil.
Johannes och Stefan heter egentligen något annat.
Foto: IBL