Jo, vi lovar! Här är 6 enkla – och roliga – sparknep

Jo, vi lovar! Här är 6 enkla – och roliga – sparknep

Tomt på kontot? Det behöver inte vara så svårt att spara, här är några grymma tips!

Läs också: Så sparar du 10 000 till semestern – utan att märka det

Spara utan att det märks

Gör sparandet lätt genom att se till att direkt när din inkomst (lön, studiebidrag…) kommer in på kontot ha en automatisk överföring till ett sparkonto eller fonder. När sparandet sköter sig självt blir det lättare att genomföra, dessutom är pengar som du aldrig ser lättare att avstå från.

 

Spara mindre och mindre

Om du kan, så testa att gå ut riktigt hårt i början och spara mindre för varje vecka som går.

Så här: Istället för att spara 260 kronor i veckan under alla årets 52 veckor kan du leva riktigt snålt och spara hela 520 kronor första veckan, och sedan tio kronor mindre för varje vecka – så att du den sista veckan bara behöver spara tio kronor.

Då har du klarat av den tuffaste perioden först (när du troligtvis är allra mest motiverad) och sparandet blir enklare och enklare. Och upptäcker du att det inte var så svårt finns det ju inget som hindrar dig från att spara mer…

Läs också: Elin Runnberg, 25, köpte hotell i Thailand: ”Jag gick all in”

Hitta nya sätt att göra det du tycker om

En vanlig sparfälla är att snåla in även på det som är viktigt för dig, men då finns det en stor risk att du ger upp och struntar i alltihop. Nyckeln är att fortsätta med det du tycker om – men hitta billigare sätt att göra det på.

Älskar du till exempel shopping, kläder och mode så börja handla second hand, kolla Blocket, Tradera och Facebookgrupper för köp, sälj, byt och bortskänkes – och ordna klädbytesdagar med dina vänner.

Ordna matlag

Du har hört det förut: gör storkok så sparar du pengar. Men handen på hjärtat, det är inte särskilt roligt att äta samma maträtt dag ut och dag in. Gå istället ihop med dina kompisar och turas om att laga middag till varandra. Då får du god mat, trevligt sällskap – och sparar ändå pengarna.

Utmana polarna

Gör sparandet lite roligare genom att tävla med en kompis: Se vem som kan avvara mest på smartast sätt – hör av er till varandra varje gång ni sätter av pengar och uppmana den andre att sätta av lika mycket.

Sälj, sälj, sälj

Rensa ut allt skruffs du inte använder längre men tror andra kan ha glädje av – och sälj! Använd Blocket, Tradera eller Sellpy (den sista hämtar prylarna vid din dörr om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och västra Skåne och försöker sälja dem åt dig mot en avgift). In med vinsten på sparkontot!

Läs också: Pasteller, sammet och guld i Ellos Homes vårkollektion

Foto: IBL