Johanna Bladh till alla män: Därför måste ni också prata om abort

Journalisten Johanna Bladh försökte hitta en man som ville berätta hur han upplevt en abort. Det blev svårare än hon tänkt sig. Det fick henne att skriva en text till alla er vars partner ska göra eller har gjort abort. Läs den nedan.

”Det är inte min ensak”, säger han och tar en klunk kaffe ur pappersmuggen.

Jag vet att han menar väl men hans ord värker i mig.

Han, som så många andra män, tror att han visar respekt och vördnad när han tar ett steg tillbaka. Slutar fråga. Låter henne sköta det praktiska. Och känslorna. Reaktionerna.

Läs även: Johannas abort blev en dokumentär: Vi måste prata om abort


Vi står på den överfyllda tågperrongen och vi pratar om – abort.

Det talas ofta om att kvinnor gör alldeles för många aborter. I debatten låter det som om abortsugna kvinnor stormar sjukhusen för att avbryta graviditeter på lunchrasten.

Jag undrar om alla tycks ha glömt att det krävs två för att skapa en graviditet. Hur mycket vi än vill tro på att heliga Maria blev gravid utan att ligga så krävs det en spermie för att en kvinnas ägg ska befruktas. Det är lika mycket bådas ansvar, bådas mirakel eller bådas misstag.

Jag har talat med många kvinnor nu. Och alltför många vittnar om att de ensamma betalat, gått igenom, uthärdat och sörjt en abort. Oavsett relation till mannen som varit med vid befruktningstillfället.


På andra sidan står männen och försöker göra det rätta genom att ta avstånd, inte vara påflugna och bara vänta på att hon ska be om hjälp.

Om jag kunde, skulle jag resa runt jorden och be varenda man att göra tvärtom. När någon står inför att avbryta en graviditet i sin kropp behöver hon stöd som allra mest. Betala halva avgiften för besöket, se till att hon har mat och mediciner hemma, ringa, smsa, hälsa på. Se till att hon förstår att det inte är hennes fel. Att det är ert snedsteg och att ni bär sorgen tillsammans.


Det finns ingen bättre tröst än från någon som sitter i samma båt. Vill hon prata så prata. Vill hon vara tyst så var tyst. Men finns där.

Och när ni rett ut stormen och landat efter kaoset, så börja prata. Prata om att du är del av statistiken, prata om hur män kan stötta, prata om att det inte är kvinnans fel. Prata om hur abortfrågan borde handla om bättre preventivmedel så att oönskade graviditeter inte uppstår. Prata om att ni båda bär ansvaret men hon får ta konsekvenserna.

För det är inte din ensak. Det är er ensak.

Se Johannas dokumentär om abort här