Johanna filmades av okänd man på stranden – ”inte ett brott”

Johanna Bladh var på stranden när hon smygfilmades av en främmande man. Nu uppmanar hon andra att hålla ögonen öppna för att undvika att utsättas för samma sak.

25-åriga Johanna Bladh tog sig, som så många andra Stockholmare, till en strand i Bromma i helgen för att svalka sig. Efter en stund kom en annan kvinna på stranden fram till henne och berättade att hon misstänkte att en okänd man hade filmat henne. Mannen, som hade legat en bit bort från Johanna, var i 50-årsåldern och vistades just nu i vattnet, varpå Johanna gick fram till hans plats och hittade en go pro-kamera.

Läs mer: Så gör du om din Iphone till ett överfallslarm

När mannen kom tillbaka konfronterade Johanna honom och frågade varför han hade filmat henne.

– Då blev han obekväm och nervös, och ville nog mest gå därifrån. Han såg ut som en person som blivit påkommen att göra något som inte är okej, berättar Johanna för Baaam.

Till slut fick hon se vad mannen hade filmat, vilket var flera långa filmer på henne själv och andra kvinnor i bikini.


Under måndagen gick Johanna till polisen för att anmäla händelsen, men fick svaret att mannen inte hade begått något brott.

– Det är alltså inte olagligt i Sverige att smygfilma någon. Polisen sa att eftersom stranden är en offentlig plats borde jag ha kunnat räkna med att jag kan bli filmad om jag lägger mig där och solar. Det är helt sjukt, så borde det inte få gå till, säger hon.


Johanna är chockad och arg efter händelsen.

– Jag vet ju inte om han sparat filmerna i sin telefon eller om han fört över filerna. Det är fruktansvärt obehagligt och inte okej. Jag ska få bestämma själv om jag vill visa min avklädda kropp på film eller inte. Det är mitt beslut.

Johanna tvekade aldrig på att konfrontera mannen och uppmanar nu andra att vara vaksamma på stranden.

– Vi kvinnor måste våga säga ifrån när det gäller våra kroppar eller när vi upplever att vi inte blir rättvist behandlade. Enligt mig är det vi som driver den viktigaste kampen framåt, även om alla borde prata om kvinnliga rättigheter. Men när du vågar säga ifrån så uppmärksammar du ett problem och först då kan det ske en förbättring.

Läs mer:
Johannas abort blev en dokumentär: Vi måste prata om abort
Alexandra Rejsmar: Du är man och jag är kvinna – det gör all skillnad
Läs mer: Juristen berättar: Det här är dina rättigheter vid sexuella övergrepp

Foto: Privat/Stella Pictures