Josefins svar på männens sextips: "Kvinnor lever inte för att behaga män"

Sex är viktigt för mäns lycka, men inte så mycket för kvinnor. Josefin Björck reagerade på männens tipslista till kvinnor om hur de löser problemet och skrev ett svar på tal på Instagram.

Läs mer: ”Presidenten är inte Amerika – vi är Amerika” – hör kändisarnas powertal från Women’s March

Sex är viktigt för att vara lycklig – enligt män. Aftonbladet har tillsammans med Inizio undersökt vad i livet som ger lycka, och 54 procent av männen svarade att sex är viktigt jämfört med 28 procent av kvinnorna. I artikeln, som för övrigt endast utgår från heterosexuella relationer, får två män svara på frågan om varför och ge ”tips” till kvinnor om hur de kan hålla relationen och sexlivet i gång, exempelvis:

”Prioritera sex i relationen, annars finns risken att det inte håller”, och ”försök få bättre självkänsla på det här området – tänk på att det är mycket lättare för kvinnor att få sex än för män”.

Någon som har reagerat på artikeln är Josefin Björck. I ett lång inlägg på Instagram svarar hon männen med en lista på vad de kan göra om det känns besvärligt att inte få ligga.

”1. JÄMFÖR dina insatser i att ta ansvar för hushållsarbete/barn/sociala relationer med din partners insatser (tex: Börja med att fråga dig själv när du diskade senast. Försök sen minnas om det va i år eller förra året du städade badrummet…” skriver Josefin.

Hon reagerade på att mannens lycka är det som står i fokus i artikeln, att deras lycka och prioriteringar räknas som det giltiga behovet.

– Det som kvinnorna då säger gör de lyckliga eller prioriterar blir det avvikande, det som ska rättas till. Det är ett väldigt bra exempel på hur patriarkatet fungerar generellt, säger hon och fortsätter:

– Det blir extra bekymmersamt när man slänger fram en intervju med två snubbar som i vanlig ordning ska mansplaina hur man ska lösa problemet med att kvinnor inte väljer att fokusera på samma sak som dem. Det känns så daterat, de här eviga förklaringarna man får som kvinna om hur man borde leva sitt liv för att behaga männen.

Läs mer: Michelle Obamas mest minnesvärda ögonblick som first lady

Med inlägget på Instagram vill Josefin ta upp ett annat perspektiv på relationer och sexlust, och i skrivande stund har inlägget över 500 gillamarkeringar.

– Jag ville lyfta fram hur det kan vara att leva i en relation som kvinna och vad vi måste ta hänsyn till i vår lust.

Hon är även kritisk till hur de pratar om sexlust i artikeln och menar att det är något som utgår från var och en och inte behöver vara beroende av någon annan.

– Olika tips på hur man ska bli bättre på att bejaka andra människors sexlust är extremt provocerande eftersom sexlusten i sig måste utgå från var och en, den är individuell. Och när de säger ”ibland måste man fiska fram deras lust” så kräks jag lite i munnen. Lust kan man inte fiska fram, säger Josefin.

I Instagraminlägget är en av punkterna vikten av att respektera sin partners behov, ett perspektiv som hon menar inte framkommer i männens tipslista.

– När man skriver en artikel som säger ”släpp till litegrann, han vill ju ha dig” så struntar man i det faktum att hon kanske inte vill ha dig. Hon kanske inte vill, hon kanske inte vill ha närhet på samma sätt som du. Kvinnor måste ha lika stor rätt att bestämma över sina kroppar och fatta sina egna beslut utifrån sin lust eller olust utan att det ska ifrågasättas.

Läs hela Josefins inlägg nedanför!

Läs mer: Sandra reser ensam jorden runt – vill inspirera unga tjejer att resa själva

503 Service Unavailable

Läs även:
”Martha & Niki” vann pris på Guldbaggegalan – därför borde du bry dig
Alexandra Pascalidou prisas för sina insatser för feminismen
De nya sexistiska lagarna: Fritt fram för kvinnomisshandel och nej till abort

Foto: Privat, @thejossan, Aftonbladet