Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. Mars månads Baaambrud är Kakan Hermansson – som försöker väva in jämställdhetsfrågor i precis allt hon gör, alltid fortsätter ta fajten när det krävs och gång på gång lyfter upp feminism på agendan.
Kakan Hermansson har befunnit sig i offentligheten i över tio år. Bara under de senaste åren har hon synts och hörts i allt från Historieätarna och Talang, till Sommar i P1 och PP3 och inte minst hennes egna självbiografi Hela Kakan. När Baaam träffar henne i mars kommer hon direkt från en poddinspelning.
– Kul att bli intervjuad! Numera är det jag själv som intervjuar folk hela tiden, så det känns roligt med lite omväxling, säger hon.
Arbetet med intervjupodden Under huden gör Kakan för ELLE, där hon också driver en blogg och leder stora galor. Dessutom är hon programledare och utbildad konstnär.
På internationella kvinnodagen ledde hon Årets Selma, en gala som hyllar aktuella författare och prisar feministiska initiativtagare. I år bland andra nätverket Womenisa och 18-åriga Soha Osman. Skrattande konstaterar Kakan hon att hon gör lite allt möjligt.
– Jag brukar säga att mitt jobb är att vara feminist, och sen så visar det sig på lite olika sätt.
”Systerskapet är lifesaving”
Genom en rad olika konstprojekt, som den stora soloutställningen Jag ska begrava dig, har Kakan uppmärksammat problem som kvinnomisshandel och och systematiskt psykiskt våld. Hon har också arbetat med kvinnojourer, vilket gjort henne mer medveten om att systerskap och kvinnosolidaritet inte bara är vackra ord.
– Systerskapet är lifesaving. Vi uppfostras ju till att solidarisera med män. Att tycka att män är roligare, tro att män är smartare och stötta samtal med män. Samtidigt är vi vana vid att män inte lyssnar på oss när vi pratar.
Kakan menar att män i vuxna relationer ofta inte ställer frågor tillbaka, ett beteende som kan vara svårt att kritisera.
– Ganska många män tycker att de är bra feminister och bra killar. Det gör ju att normerna blir tuffa att ifrågasätta. Men det är inte farligt att säga ifrån. Jag vill inte leva så, och framförallt vill jag inte att andra kvinnor ska behöva leva så.
”Att behandla människor lika är att förstå varför de beter sig som de gör”
Något som Kakan haft med sig hela livet är att alla människor är lika mycket värda, särskilt de som befinner sig utanför normen. Det har hennes föräldrar varit måna om att lära henne.
– Jag är uppfostrad antirasistiskt, men det är ju inte alla. Då hade vi inte haft Sverigedemokraterna som största parti i Sverige. Att behandla människor lika betyder ju också att man kanske zoomar ut och ser varför människor beter sig som de gör.
Kakan vill betona vikten av att alltid ha med sig en maktanalys, samtidigt menar hon att det är långt ifrån enkelt.
– Det är ju ett livslångt lärande att vara feminist, precis som att vara antirasist eller att tänka på klass och alla andra maktanalyser som finns i samhället. När man väl har blivit intresserad av makt är det svårt att titta bort, oavsett vad det handlar om.
”Det finns inget feministiskt med Ebba Busch”
Kakan har alltid varit feminist. Som tolvåring i Sverige på 90-talet var det ofta väldigt ensamt, men tack vare tidningen Bang förstod hon att det fanns vuxna feminister. Under sin uppväxt lärde hon känna andra aktivister och deltog i demonstrationer. Då var inte feminismen lika tydligt indelad i olika inriktningar, som den är idag.
– För mig finns det en feminism och det är liksom den samhällsanalysen. Du kan inte bara plocka lite av det du vill, säger Kakan.
Hon syftar bland annat till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Hon har vid flera tillfällen uttalat sig om att hon är feminist, något som fått kritik från bland andra Kakan Hermansson.
– Det finns inget feministiskt med Ebba Busch. Hennes politik är så fylld av konservativt kvinnohat. Hur kan en kvinna som vill ta bort gratis bröstcancerkoll kalla sig feminist?
”Prostitution är kärnan av hela patriarkatet”
När Baaam frågar Kakan vilken fråga hon brinner starkast för just nu är svaret glasklart.
– Jag tycker att prostitution är kärnan av hela patriarkatet. Att män köper våldtäkter av kvinnor, andra personer och barn. Det är vidrigt.
En annan fråga som ligger henne varmt om hjärtat är den problematiska självbild som kvinnor och icke-binära ofta bär med sig.
– Att vi kvinnor växer upp till att lära oss att hata oss själva, det är någonting som vi måste lösa. Jag menar, det är jobbigt att vara en vit straight flicka i den här världen. Tänk då hur det är för alla andra, det är en svår ekvation.
Därför är Kakan mån om att alltid lyssna på andra människor, som kommer från andra klasser eller bär på andra erfarenheter.
– Det är av såna utbyten man blir en större människa. Jag kommer ihåg när jag var 21 år och tänkte att jag var en fullärd feminist. Det var jag inte.
Ett livslångt lärande säger du, vad är det senaste du lärt dig?
– Jag lär mig om män genom mina heterosexuella vänner, det gör att jag förstår patriarkatet på ett annat sätt. Att vi kvinnor ska ta så mycket ansvar och att vi tidigt utvecklar vår empati. De samtal som vi har från att vi är väldigt små saknas i många fall hos män. Och de här pojkarna växer upp och blir empatilösa. Det är ju också kärnan i hela vårt samhälle! Det är inte empatiskt att våldta, misshandla eller att ens avbryta tycker jag.
Vad kan människor göra i sin vardag för att göra världen mer jämställd?
– Att sprida samtalet och att inte hålla med normen, det tycker jag är viktigt. Och att skaffa sig kunskap, för feminism är ingen åsikt eller ideologi. Det är en maktanalys och makten ligger hos män, så det är främst män som måste ändra sig. I mina ögon tjänar ju alla på ett jämställt samhälle.
Vilka 4 saker hade du gjort om du var statsminister?
- Infört en jämställd sexualundervisning, löpande från ettan i grundskolan till trean på gymnasiet. För om män inte lär sig att de inte kan våldta – i världens mest jämställda land –vad fan är det för samhälle?
- Sett till att det finns lagar om hur vi lönesätter. Om män och kvinnor tjänar olika mycket innebär det inte bara att får in olika mycket pengar – vi blir också värderade olika.
- Gett mer pengar till kvinnojourer, även om målet såklart är att de inte ska behövas alls. Vi ska inte behöva ha några hem och skyddande boenden där kvinnor, barn och djur gömmer sig.
- Kastat pengar på sjuksköterskor, undersköterskor, socialkvinnor – alla de som håller vårt land på fötter.
Vilka är de största hindren för att ta jämställdheten vidare?
– Ja det är ju män, som inte vill släppa ifrån sig makten. Det är inte ett litet problem, utan det är liksom i varenda liten cell i hela samhällskroppen. Som visar sig på olika sätt.
Vad är nästa steg för att ta jämställdheten vidare?
– Tidigare upplever jag att samtal om mäns våld mot kvinnor mest har förts i feministiska kretsar. Men alla måste förstå hur jävla vanligt det är! Det är ett facit av det sjuka samhälle vi lever i. Nu har det införts en instans som ska koncentrera sig på våld mot kvinnor och det är inte en dag för tidigt.
Behöver du eller någon i din närhet komma i kontakt med en kvinnojour?
I podden Under huden har Kakan har intervjuat Alla Kvinnors Hus, här kan du lyssna på avsnittet.
Foto: Unni Zetterling