Kamala Harris Vogue-omslag kritiseras hårt.

Kamala Harris Vogue-omslag kritiseras hårt

Under helgen släppte det legendariska modemagasinet Vogue sitt senaste nummer, vilket låter sig prydas av USA:s blivande vicepresident Kamala Harris. Efter det har flera reagerat på hur Harris porträtteras på omslaget, och kritiken går minst sagt varm.
5 intressanta fakta om Kamala Harris
Slå på ljud

Under helgen började bilder från amerikanska Vogues nya februarinummer florera hej vilt på sociala medier, och fotot som består av Amerikas blivande vicepresident Kamala Harris har verkligen väckt en hel del starka reaktioner.

Men det var inte nyheten om att hon fick pryda den legendariska tidningens omslag som skapade de största nyhetsrubrikerna...

Modemagasinet kritiserats för whitewashing

På magasinets omslag står den blivande vicepresidenten Kamala Harris iklädd avslappnade svarta jeans och ett par klassiska Converse-skor mot en grön och puderrosa bakgrund. Och omslaget kritiseras bland annat för att Kamala Harris hud blivit ljusare – antigen via sminkningen, ljussättningen eller redigeringen. Ett fenomen som kallas whitewashing – alltså där rasifierade personer blir ljusare i huden på bilder eller i videoklipp.

”Kamala Harris är så pass ljus som en färgad kvinna kan vara och ändå har Vouge lyckats fucka upp hennes ljussättning. Vad fan är det här för jävla kaosartat och trött omslag?”, frågar sig en upprörd person på Twitter. Och Twitter-trådarna fullkomligt kokade vidare hela helgen.

Vogue ändrade den kritiserade omslagsbilden

Det är inte bara att människor tycker att huden fått en annan ton som gett upphov till kritik, hennes klädval och avslappnade pose har även blivit föremål för diskussion. Och tidningen The New York Times slog fast att den avslappnade stilen lett till så stor kritik att det kunde kallas för en modepolitisk skandal.

Egentligen önskade Kamala Harris pressteam att hon på omslagsbilden skulle ha på sig en ljusblå Michael Kors-kostym samtidigt som hon skulle posera med armarna i kors, rapporterar CNN. Och efter påtryckningar kom Vogue senare att byta till just den bilden på alla digitala platser.

Vogue svarar upp på den massiva kritiken

Vogue valde att svara upp på omslagskritiken i ett offentligt meddelande. Där förklarar modemagasinet bland annat att färgvalet för bakgrunden inspirerats av Alpha Kappa Alpha – den studentföreningen för kvinnliga afroamerikaner som Kamala Harris tidigare varit medlem i.

”Arbetslaget på Vogue älskade bilderna som fotografen Tyler Mitchell tagit och kände att den mer informella bilden fångade vicepresident Harris autentiska, lättillgängliga natur, något vi anser är ett av kännetecknen för Biden- och Harris-administrationen”, svarade Vouge upp i ett mejl till CNN.

Se nya och gamla omslagsbilden här:

Den nya omslagsbilden till vänster, och den kritiserade bilden till höger.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Därför vägrar Kamala Harris kalla sig för styvmamma till makens barn
23 (!) riktigt peppiga saker som hände 2020 (jo, det är sant)
Världens mäktigaste kvinnor 2020 – Kamala Harris är med på Forbes årliga lista